Mělnická nemocnice má s pojišťovnami smlouvu na pět let

14. 12. 2012 7:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Mělnická nemocnice podepsala se zdravotními pojišťovnami pětiletou smlouvu o úhradě lékařských výkonů. Týká se všech oddělení s výjimkou ORL, kde má roční platnost. V rámci restrukturalizace nemocnice nepřijde o žádné oddělení. Letos společnost snížila počet akutních lůžek o 20, informovala nemocnice v tiskové zprávě.


Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nabídla nemocnici pro ORL smlouvu jen na rok. Od roku 2014 tedy bude fungovat jako součást lůžkového fondu chirurgického oddělení. „Péče tohoto oddělení zůstane v Mělníku i nadále zachována, změní se jen její organizace,“ uvedl ředitel nemocnice Tomáš Jedlička s tím, že propouštění zaměstnanců se nechystá. Organizačními změnami se mají na ORL zkrátit čekací doby, některé zákroky budou přesunuty do jednodenní péče.

Nemocnice, která má spádovou oblast se 100.000 obyvatel, měla na konci loňského roku 12 oddělení s 355 lůžky. Na snahu zdravotních pojišťoven o snížení počtu lůžek akutní péče nemocnice zareagovala a letos je zredukovala o devět procent.

Dvacítku lůžek ze všech oddělení vyměnila za lůžka následné péče na nově vznikajícím oddělení lůžkové rehabilitace. „VZP koncept odsouhlasila a se zaměstnaneckými pojišťovnami budeme jednat,“ dodal Jedlička. Lůžkovou rehabilitaci nemocnice podle vedení potřebuje, protože přibývá pacientů po ortopedických a traumatologických operacích.

Pětiletou smlouvou disponuje již například i nemocnice v Nymburku, nyní jedná o spojení se sousedním zařízením v Městci Králové. Naopak kvůli neshodám v systému proplácení zdravotnické péče od pojišťoven dočasně omezila provoz nemocnice v Brandýse nad Labem.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?