Mělnická porodnice chce snížit počet císařských řezů

22. 8. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Porodnice mělnické nemocnice chce při zachování maximálního bezpečí pro matky i jejich děti snížit počet císařských řezů. Loni přišla takto na svět v Mělníku téměř třetina (31,8 procenta) dětí.


Proto se porodnice snaží postupně zavést metody porodnické analgesie - úlevy od bolesti. Svůj záměr zveřejnila Mělnická nemocnice na svých webových stránkách.

Porodnice měla loni 619 porodů, z toho se císařským řezem narodilo 197 dětí. Porodnice se chce dostat na zhruba 20 procent prováděných cisařských řezů. Letos proto podle primářky gynekologicko-porodnického oddělení Márii Procházkové bude více zpřístupňovat epidurální anestezii a také používat lokální umrtvení k děložnímu čípku.

„Zmírní výrazně bolestivost a také zkrátí porod,“ uvedla Procházková. Do července, kdy se narodilo už 433 dětí, se počet provedených císařských řezů podařilo snížit na 22,4 procenta, řekla ČTK náměstkyně pro ošetřovatelskou péči nemocnice Kateřina Látalová.

Zavedení lokální anestezie je v Mělníku novinkou, primářka má s tímto typem umrtvení šestnáctiletou zkušenost. Ve větším rozsahu ji používá například Fakultní nemocnice Bulovka. Místní anestezie má daleko méně rizik než epidurální umrtvení, v porovnání s ní sice uleví od bolesti méně, porod však významně zkrátí. „To epidurální anestezie neumí,“ doplnila primářka.

V případě epidurální anestezie je porodnice odkázána na Anesteziologicko - resuscitační oddělení, které může být v daný moment vázáno závažnějšími výkony. Lokální umrtvení k čípku aplikuje ale sám porodník a lze jej využívat zcela rutinně.

Počet císařských řezů chtějí v nemocnici navíc snížit také jiným vedením porodu, než bylo dosud běžné. „Bolest je jedna z věcí, které se ženy bojí nejvíc. Zájem ji zmírnit a odblokovat je to, co mnohé vede k tomu, že žádají císařský řez,“ vysvětlila primářka. Ke snížení by mělo proto přispět také aktivnější vedení porodu a jeho případné urychlení. „Nástup kontrakcí může trvat někdy dost dlouhou dobu - hodiny i dny. Pokud se tato fáze urychlí, tak rodička pak není tolik unavená,“ uvedla primářka.

Pokud je ale průběh porodu v pořádku, nebo si žena přeje zasahovat co nejméně, nemusí se urychlování obávat. „Když ale příroda nefunguje, tak přílišné váhání vede k tomu, že pozdější léčba už nemusí být účinná a pak se komplikacím nebo i císařskému řezu nevyhneme,“ doplnila.

Soukromou mělnickou nemocnici provozuje a.s. Mělnická zdravotní, jejímž jediným akcionářem je Kooperativa pojišťovna. Nemocnice byla v roce 2007 zprivatizována, kraj ji tehdy prodal za zhruba 80 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?