Méně peněz - více nervozity v ordinacích

7. 12. 2010 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Na zdravotnictví v příštím roce dopadne krize v plné síle. Poprvé za dvacet let dostane zdravotnictví méně peněz. Až do roku 2010 se vždy platby na léčení každoročně navyšovaly až na současných 220 miliard korun. Teď ale zdroje vysychají a musí se šetřit.


Pro příští rok ministr zdravotnictví Leoš Heger nařídil seškrtat peníze na léčení o 2 procenta, tedy zhruba o 2 miliardy korun.

A do toho už 4192 z 16 000 nemocničních lékařů chce dát výpověď kvůli nízkým platům. Sečteno a podtrženo, hrozí, že péče v nemocnicích se zhroutí, některá oddělení se budou zavírat, ba dokonce celé nemocnice.

Tento neradostný scénář přiznává i ministr Heger, i když jedním dechem tvrdí, že pacienti se bát nemusejí a péči, kterou potřebují, vždy dostanou. Připouští však, že to bude s velkými obtížemi a že za péčí budou muset pacienti často jezdit do těch zařízení, která ji poskytovat budou.

„Původně jsme plánovali seškrtat na péči šest miliard. Teď je to méně. Dostane-li zdravotnictví o 2,1 miliardy méně, zdravotní péče zůstane zachována zhruba ve stejném objemu a kvalitě jako je tomu letos,“ řekl Právu ministr Heger. Chce donutit novou úhradovou vyhláškou, která méně peněz nařizuje, aby se využily všechny rezervy v systému.

Příští rok stejně jako letos dostanou praktičtí lékaři, ambulantní specialisté, domácí zdravotní péče a další obory. Jen nemocnice budou muset výrazně škrtat, a to téměř 2 miliardy korun. Ministr soudí, že nemocnice možná přijdou na to, že někteří pacienti nemusí být hospitalizováni a jejich vyléčení se zvládne ambulantně. Je to levnější.

Nemocnice jsou proti

Nemocnice ale s ministrem nesouhlasí. „Může to vést k hospodářské destabilizaci, zejména menších zdravotnických zařízení, která jsou závislá na příjmech od zdravotních pojišťoven téměř stoprocentně, a potažmo k zániku oborů nebo celých zařízení,“ tvrdí Eduard Sohlich, předseda Asociace českých a moravských nemocnic, která sdružuje především menší nemocnice.

Ale ani Asociace velkých nemocnic, sdružující především fakultní nemocnice, není novou vyhláškou ministra nadšená. „Bude to znamenat šetřit na zdravotnickém materiálu, více používat generická léčiva, která jsou levnější, seškrtat investice,“ řekla Právu Jaroslava Kunová, předsedkyně uvedené asociace a ředitelka Fakultní nemocnice Plzeň.

Kubek: Pacienti budou ve stresu

S úhradovou vyhláškou není příliš spokojen ani prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Pacienti budou ve větším stresu. Budou obcházet lékaře a nikdo jim nebude chtít napsat léky,“ tvrdí Kubek a vysvětluje proč.

Ministerstvo totiž stanovilo, že lékaři mohou napsat svým pacientům jen množství léků ve stejném finančním objemu jako v roce 2009. „Na trhu jsou ale léky moderní, bohužel drahé. Jejich existenci však nemůžeme před pacienty tajit, a lékař má rázem dilema: pokud bude poskytovat péči podle zákona a dá pacientovi to nejlepší, co může, tak část léků, které mu předepíše, zaplatí ze svého,“ tvrdí Kubek.

Heger slíbil, že tzv. Janotův balíček k lékům bude od Nového roku prodloužen. Teď se ale zdá, alespoň podle Kubka, že se to nestihne připravit. Přitom Janotův balíček snižuje úhrady léků z pojištění o 7 procent.

„Pro lékaře i pacienty to znamená, že od ledna stoupnou úhrady léků od pojišťoven o 7 procent, lékařům se o toto procento léky zdraží. Do limitů se už vůbec nevejdou. Lékař je tak vlastně ekonomicky závislý na tom, že bude poškozovat své pacienty, což je absolutní nesmysl,“ tvrdí Kubek.

„Dostupnost zdravotní péče musí politici omezit férově, a ne prostřednictvím limitů. Když si pacient bude stěžovat, že nedostal to, co měl, problém bude mít lékař, ne ministerstvo.“

Podle Kubka se omezuje péče obyčejná, běžná pro lidi, ale specializovaná centra za léky utrácejí každoročně o desítky procent víc. „To ministerstvo neřeší vůbec a je to chyba,“ uzavřel Kubek.

Neradostné vyhlídky

Pacient tedy má v příštím roce neradostné vyhlídky: nemusí dostat péči, na jakou je zvyklý a která je pro něj nejblíže. Navíc doktorů bude míň, protože mnozí odejdou z nemocnic a nebude mít kdo léčit.

Přesto ale ministr věří, že lékaři, byť v omezeném počtu, pacientům péči zajistí, a ujišťuje, že ti se nemusejí obávat. Teprve realita příštího roku ale ukáže, zda se jeho slova naplní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?