Meningitidě podlehlo roční dítě. Jde o pátý případ úmrtí na Ústecku

22. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V ústecké Masarykově nemocnici podlehla minigitidě čtrnáctiměsíční holčička z Litoměřicka. Radní přitom již před měsícem schválili příspěvek na očkování proti meningitidě, zatím však o vakcínu nemá nikdo zájem...


Ústí nad Labem -

V sobotu večer dostala dívka horečku, kterou rodiče nemohli srazit léky proti teplotě. Ve čtyři hodiny v neděli ji odvezli do litoměřické nemocnice, kde ji lékaři po několik minut vyšetřovali.

Mezitím ale přibývalo krvácení do kůže, typická známka meningitidy. Byla odvezena do ústecké Masarykovy nemocnice, kde lékaři dvě hodiny marně bojovali o její život. Dívka zemřela kolem osmé hodiny ranní.

„Nemoc měla velmi rychlý průběh. Postupně se dostavil šok, selhání dechu a oběhu. Resuscitovali jsme ji ještě asi hodinu, ale již neúspěšně,“ uvedl primář infekčního oddělení ústecké nemocnice Pavel Dlouhý. Zatím není jasné, o jaký typ meningokoka šlo. „To poznáme v rámci pitvy,“ dodal Dlouhý.

Očekávali vyšší zájem o očkování

Od počátku roku zaznamenali hygienici v Ústeckém kraji deset onemocnění meningitidou. Pět nemocných zemřelo: tři děti ve věku tří, pěti a 14 měsíců a mladí lidé ve věku 20 a 21 let.

MENINGITIDA V ÚSTECKÉM KRAJI:
letos onemocnělo již 10 lidípět z nich zemřelo

Ústečtí krajští radní se po zprávách o úmrtí dvou mladých lidí rozhodli přispět dvěma miliony korun na jejich očkování. Začátkem června schválili příspěvek 300 korun na očkování proti meningitidě typu C dětí devátých tříd.

Peníze mohou rodiče získat v pokladnách nemocnic zřizovaných krajem. S účtem za nákup vakcíny a potvrzením od lékaře sem ale zatím nikdo nedorazil.

„Čekali jsme větší zájem, dokonce jsme si zvlášť připravili peníze, ale zatím se tu nikdo neobjevil. Myslím, že lidi odradil složitý postup a fakt, že vakcína je pro ně i přes příspěvek drahá,“ domnívá se vedoucí pokladny litoměřické nemocnice Jana Mrázková.

ARTUR JANOUŠEK, Ústecký kraj

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?