Menší nemocnice jsou na prodej

29. 6. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvanáct menších středočeských nemocnic a léčeben bude na prodej nebo k pronájmu. Rozhodlo o tom zastupitelstvo Středočeského kraje, který je zřizovatelem těchto zdravotnických zařízení...


Ortel zastupitelů se nelíbí opoziční ČSSD, jež míní, že povede ke zhoršení péče o obyvatele

Čtyři největší nemocnice -v Kladně, Benešově, Mladé Boleslavi a Kolíně - se budou z rozhodnutí zastupitelstva Středočeského kraje i nadále transformovat na akciové společnosti, v nichž je kraj akcionářem.

Na nájemce či kupce dvanácti menších nemocnic v kraji budou v nejbližší době vyhlášena výběrová řízení. „Teprve na základě předložených nabídek rozhodneme, zda bude pro kraj výhodnější zařízení prodat, či pronajmout. Kraj nemá prostředky na to, aby je vybavil novými přístroji a v řadě případů hradil i nezbytné rekonstrukce. Jsem přesvědčen, že budoucí nájemce či majitel bude mít zájem nabízet efektivním způsobem kvalitní zdravotní služby,“ řekl hejtman Středočeského kraje Petr Bendl (ODS).

Privatizace se ovšem ani trochu nelíbí opoziční ČSSD, která namítá, že to povede ke krachu nemocnic a ke zhoršení péče o obyvatele. „Kraj si může smluvně zajistit, aby zařízení dál poskytovalo příslušnou péči, ale nemůže zajistit, aby nový majitel nezkrachoval,“ uvedl šéf středočeské ČSSD Richard Dolejš.

Podle něj se do čtyř let zcela rozloží síť zdravotnických zařízení, pro obyvatele z menších měst a vesnic bude péče více nedostupná. Co přinese prodej či pronájem, s napětím očekávají i samotné nemocnice.

„Předpokládáme, že se přihlásí partneři s dlouhodobým výhledem. Bude to znamenat určitě změny v odměňování personálu, zruší se platové třídy. Záleží na partnerovi, přinese to určitě výhody i problémy,“ řekl Právu ředitel mělnické nemocnice Jan Galský, s tím, že několik zájemců o prodej či pronájem už jej oslovilo.

Koho se to týká

Na prodej či pronájem jsou po pondělním rozhodnutí kraje tato zařízení: Nemocnice Beroun, Nemocnice Hořovice, Nemocnice s poliklinikou Mělník, Nemocnice a sdružená zdrav. zařízení Nymburk, Nemocnice s poliklinikou Brandýs n. L., Nemocnice s poliklinikou Rakovník, Ústav onkologie a pneumologie Na Pleši, Geriatrické a rehabilitační centrum Kladno, Léčebna dlouhodobě nemocných Prčice, Léčebna dlouhodobě nemocných Na Vojkově, Nemocnice Třebotov a Odborná dětská léčebna Chocerady.

U dětských domovů a kojeneckých ústavů zůstane s ohledem na druh a způsob poskytované péče zachována právní forma příspěvkových organizací.

Radek Plavecký, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?