Menší nemocnice jsou spolu s odbory a pacienty proti rušení lůžek

25. 9. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
V boji proti rušení nemocničních lůžek v regionech se menší nemocnice spojily s pacienty, odboráři i zdravotně postiženými. Na první společné tiskové konferenci odstartují dnes kampaň, jejímž cílem má podle organizátorů být záchrana nemocnic v regionech.


Vláda Petra Nečase (ODS) prý chce zruinovat mnohé nemocnice a vytvořit předpoklad pro jejich zrušení, případně levný prodej. Vyhláškou o dostupnosti péče si údajně připravila podmínky k tomu, aby mohla být zrušena polovina ze 189 nemocnic v ČR.

Asociace českých a moravských nemocnic tvrdí, že zdravotní pojišťovny rušením neušetří, naopak je to vyjde dráž, protože za stejnou péči platí velkým zařízením až dvojnásobek. Pro pacienty to prý bude zhoršení, za péčí budou jezdit dál. Podle pojišťoven si pacienti polepší, lůžka zaplatí jen nemocnicím, které splní přísné podmínky kvality a vybavení.

Podle asociace je mýtem, že se rušení lůžek týká všech nemocnic. Kritéria 500 porodů za rok, či spádová oblast pro internu 100.000 lidí nesplňují právě menší nemocnice. Asociace přitom prý není proti přeměně lůžek akutních na následná, musí se tak prý ale dít po diskusi a koncepčních krocích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?