Merck věděl, že jeho lék škodí

23. 11. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký farmaceutický koncern Merck & Co. má se svým lékem Vioxx stále větší problémy. Ukázalo se totiž, že věděl mnohem dříve o negativních účincích Vioxxu na srdeční činnost, ale dobře prodejný preparát stáhnul z prodeje až letos v září...


Případem se dokonce začal zabývat americký senát, uvedl server faz.de.

„Už v listopadu loňského roku mělo vedení firmy Merck průběžné výsledky studie, která dokazovala, že užívání Vioxxu zvyšuje nebezpečí infarktu,“ uvedl list New York Times.

Dokonce ještě o tři roky dříve srovnávací pokusy ukazovaly, že pacienti léčení Vioxxem mají častěji srdeční problémy, než když užívají jiné srovnatelné léky.

„U podobných léků jde o to, že obsahují také účinné látky, které pozitivně ovlivňují srdeční činnost,“ zdůvodnila tehdy výsledky experimentu společnost Merck.

Ostré kritice amerického tisku byli pak vystaveni představitelé firmy.

Z elektronické korespondence někdejšího šéfa výzkumu Edwarda Scolnicka totiž list Wall Street Journal zjistil, že firma si uvědomovala závažnost předkládaných faktů. Nicméně Scolnick studie nakonec označil za „ubohé“.

Ještě větší šok pak vzbudily interní směrnice firmy pro prodejce léků. V nich byl citován lékař, který se zmiňoval o zvýšeném nebezpečí srdečních problémů při užívání Vioxxu. V závěru dokumentu bylo nepřímo doporučeno tyto skutečnosti zamlčovat.

DÁLE ČTĚTE:
Léky obsahující rofecoxib se stahují z oběhu
Stažení rofekoxibu: žádný důvod k panice

„Nebyla to šťastná formulace,“ připustila firma v tiskovém prohlášení s tím, že tyto podklady sloužily jen jejím vlastním zaměstnancům, kteří měli k dispozici dodatečné informace.

Pro Merck bylo stažení Vioxxu velmi bolestné, protože preparát patřil k firemním bestsellerům. Ročně přinášel tržby okolo 2,5 miliardy dolarů.

Kromě ušlých tržeb hrozí Mercku, že bude muset vyplácet odškodné pacientům. Ti podali už 375 žalob a další se čekají.

Firma zatím na vyrovnání vyčlenila 630 miliónů dolarů. Analytici se však domnívají, že by mohlo jít až o miliardové částky, které bude muset Merck vyplatit.

Jako příklad jim slouží případ americké společnosti Wyeth, která v roce 1997 stáhla z trhu kvůli škodlivosti dietní přípravek Fen-Phen a poškozeným vyplatila 13,3 miliardy dolarů. Podobně německý koncern Bayer od roku 2001 vyplatil kvůli léku Lipobay na snížení cholesterolu přes jednu miliardu dolarů.

DÁLE ČTĚTE:
Merck & Co.
Burzovní data (v USD)
Kurs akcií k 22. 11. 2004 27,02
Max./min. za 12 měsíců 49,33/25,60
Změna od počátku roku -41,30 %
Data k 31. 12. 2003 (v mil. USD)
Tržby 22485,9
Provozní zisk 8651,8
Čistý zisk 6830,9
Počet zaměstnanců 63 200
Další údaje
Zisk na akcii 2,612 USD/akcie
Hlavní akcionáři (v %)
Barclays Global 5,23
State Street 3,51
Fidelity Management 2,70

Adam Junek, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?