PRAHA -
Včas tak lze zjistit blížící se nemoc srdce a cév, které způsobují polovinu úmrtí a jsou v Česku na prvním místě příčin smrti. Podle Králové jsou abnormální hodnoty často zjištěny i u lidí, kteří nepociťují žádné potíže.
„Důležité je zachytit riziko včas a účinně proti němu bojovat. To je právě základní cíl poraden,“ uvedla Králová. Podle odborníků lze kombinací vyvážené stravy a zdravého životního stylu snížit riziko infarktu a mrtvice až o 82 procent.
Při návštěvě poradny odebere laborantka zájemci kapku krve z prstu a stanoví hladinu cholesterolu. Změřit lze také množství krevního tuku a tlak.
Návštěvník vyplní dotazník stravovacích zvyklostí, pak mu nutriční terapeutka poradí na míru šitá dietní
opatření.
Z poradny odchází člověk s materiály o zdravém jídelníčku se zdravotním vysvědčením, v němž má zaznamenány všechny naměřené hodnoty. Pokud bude rady terapeutek dodržovat, může si při příští návštěvě porovnat, jak se jeho hodnoty zlepšily.
ČTK