Měsíc po Pejchlovi: V nemocnici zavládl klid

9. 3. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Po více než roce sporů v Nemocnici Kyjov přišlo období klidu. Nový ředitel Petr Svoboda navázal spolupráci s primáři, starosty regionu i sdružením Občané za Nemocnici Kyjov. Ti všichni loni bojovali za odvolání tehdejšího ředitele Josefa Pejchla.


Nesouhlasili s jeho rozhodnutími. Pejchl se nyní chystá na nové angažmá v Pardubickém kraji. Tam se proti němu ale bouří lékaři už předem.

Po více než měsíci od výměny ředitelů v Nemocnici Kyjov se situace uklidnila. Pod vedením dočasného ředitele Petra Svobody se lékaři ani sestry nebouří. A ti, kteří na konci ledna podali hromadné výpovědi ze služeb, je stáhli.

Lékaři tak reagovali na rozhodnutí tehdejšího ředitele Josefa Pejchla, který odvolal primáře dětského oddělení Jana Trubačíka. Kvůli údajné šikaně. „Mým bezprostředním úkolem bylo zklidnit situaci a zabránit výpovědím lékařů ze služeb. To se povedlo. Pracujeme teď již konstruktivně,“ ohodnotil svůj první měsíc ve funkci nový ředitel Svoboda.

Ten také brzy po svém příchodu do Kyjova propustil pravou ruku Pejchla, náměstkyni pro ošetřovatelskou péči Evu Havlíkovou. Na její místo vrátil její předchůdkyni Veroniku Neničkovou.

Neklid jinde

Nespokojenost lékařů se z Kyjova přenesla do Pardubického kraje. Jeho vedení totiž plánuje změny ve svých nemocnicích a najalo si kvůli tomu Pejchla. Má být v představenstvu všech pěti nemocnic zřizovaných Pardubickým krajem a zajistit jejich lepší vzájemnou spolupráci. „Jde o vysoce odbornou činnost na plný úvazek, která pomůže koordinaci zdravotnictví v kraji,“ uvedl pardubický radní pro zdravotnictví Martin Netolický.

Pejchla předem odmítlo přes pět set zaměstnanců Pardubické krajské nemocnice. Z toho sto padesát lékařů včetně jednadvaceti přednostů a primářů. Přidali se i přednostové chrudimské nemocnice.
Pejchl se k protestům nevyjádřil. Už dříve je ale označil za podivné.

Do křesla kyjovské nemocnice Pejchla dosadila jihomoravská krajská rada. Poté, co na funkci rezignoval jeho předchůdce Igor Kalix. Pejchl nemocnici vedl čtrnáct měsíců. Lékaři se proti němu bouřili stále více. Vyčítali mu nekoncepční kroky, upřednostňování ekonomiky před péčí o pacienty, nulovou komunikaci a autoritativní přístup.

K zaměstnancům nemocnice se postupně přidali i starostové Kyjovska. Pejchl nakonec rezignoval.

Od jeho odchodu zavládla spokojenost. Nejen v nemocnici, ale i mezi starosty okolních města obcí. „Atmosféra je diametrálně odlišná od té předchozí. Jako starostové ceníme snahu ředitele navázat s námi kontakt,“ uvedl starosta Kyjova František Lukl, který byl jedním z největších Pejchlových kritiků. S nemocnicí už projednal spolupráci a možnosti vzájemné pomoci.

Konec diskuse

Spokojené je i sdružení Občané za Nemocnici Kyjov, které bojovalo proti Pejchlovi. Na svém webu zrušilo diskuzi s tím, že už není potřebná, protože se obnovila důvěra v nemocniční intranet. „Nastal opět čas vrátit se k diskuzi na nemocničním intranetu, který jsme museli před asi půlrokem opustit,“ vysvětlila administrátorka webu a členka sdružení Martina Hýžová.

Na intranetu prý lidé nemohli vyjadřovat svobodně svůj názor. „Intranet přitom není zneužitelný anonymními pisateli. A věci,které se tam probírají, se řeší uvnitř nemocnice,“ podotkla Hýžová.
Občané za Nemocnici Kyjov chtějí s novým vedením nemocnice spolupracovat. „Dohodli jsme se, že mi sdružení v nejbližší době dodá své návrhy, v čem chce pomoci,“ potvrdil nový ředitel.

Primář dětského oddělení je zpět

Jan Trubačík opět vede dětské oddělení kyjovské nemocnice. Předchozí ředitel Josef Pejchl ho primariátu zbavil, nový ředitel Petr Svobodamuho krátce po svém nástupu do funkce vrátil.

Celý problém dětského oddělení se podle nového ředitele týkal v podstatě sporu sester. V nemocniční hierarchii ale sestry nepodléhají primáři. „Jejich dohady nejsou jeho záležitostí. Primář se stará pouze jen o jejich odbornost,“ uvedl Svoboda.

Podle něj nebyl problém věcí primáře Trubačíka. „Proto jsem hledal cestu, jak to napravit,“ dodal Svoboda. Ověřil si, že všichni lékaři oddělení a přes devadesát procent sester považovalo primářovo odvolání za křivdu. Zrušit odvolání pro neplatnost ale nejde, proto se Svoboda s Trubačíkem a lékařem pověřeným řízením oddělení Milanem Taušem dohodl na návratu. „Považuji to z morálního hlediska za správný krok. Ostatně o návrat k původnímu stavu požádal dokonce i Tauš.

Svůj postoj jasně deklaroval ještě za Pejchlova vedení, když veřejně prohlásil, že byl vedením dětského oddělení pověřen i přes svůj nesouhlas. „Beru toto řešení za jakousi satisfakci. Projevilo se to i na chodu oddělení, kde opět zavládl klid,“ okomentoval současnou situaci Trubačík.

Svoboda se rozhodl nevypsat nové výběrové řízení na místo primáře, protože by tím ztratil zbytečně moc času. „Primář Trubačík mi navíc oznámil, že se už chystá do důchodu. Výběrové řízení tedy vypíšeme koncem tohoto roku,“ doplnil ředitel.

Pejchl odvolal Trubačíka letos v lednu. Údajně proto, že se dozvěděl o šikaně sester na jeho oddělení.
Obvinění ale provázelo mnoho nejasností. Spekulovalo se například o tom, že oznámení vzniklo kvůli personálním změnám mezi sestrami. Trubačík to ovšem označil za zástupný problém, jenž měl posloužit pouze k jeho sesazení.

Pravým důvodem odvolání bylo podle některých lidí to, že Trubačík patřil mezi velké kritiky Pejchla. Proto také podal na exředitele trestní oznámení pro pomluvu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?