Město Třeboň bude do modernizace lázní investovat 40 mil. Kč

14. 5. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Město Třeboň bude do modernizace Bertiných lázní investovat téměř 40 milionů korun. Plánovaná investice vytvoří prostor pro rozšíření wellness procedur. Do září by měl být vybrán zhotovitel rekonstrukce.


Od prosince do poloviny března bude kvůli ní provoz přerušen. Novinářům to řekla starostka Terezie Janisová.

„Zastupitelstvo města schválilo v pondělí realizaci projektu rekonstrukce balneoprovozů v Bertiných lázních o celkových předpokládaných nákladech 39,5 milionu korun včetně DPH. Přesná cena pak bude známa po ukončení výběrového řízení na zhotovitele. Investorem je město Třeboň. V případě této investice není uvažováno o dotaci,“ uvedla starostka. Projekt zahrnuje rekonstrukci slatin a maséren, rekonstrukci vodoléčby a nový výtah. Dojde také ke kompletní výměně vzduchotechniky a osvětlení.

Plánovaná investice podle primářky lázní Ivany Zezulkové v konečném efektu vytvoří prostor pro rozšíření wellness procedur s využitím tradičního přírodního léčivého zdroje - slatiny. Půjde například o párové slatinné koupele, párové masáže či novinku, která bude kombinací několika procedur. Tato nová procedura se jmenuje rassoul a její základ spočívá v aplikaci směsi marockého jílu a třeboňské slatiny.

V roce 2013 město uspělo se žádostí o podporu výstavby bazénu v Bertiných lázních za zhruba 70 milionů korun. Z ROP Jihozápad získalo příslib 20 milionů korun. Loňský rok ale podle generálního ředitele Lázní Jiřího Kolbana výrazně otřásl pozicí celého českého lázeňství. Plně se projevila vyhláška ministerstva zdravotnictví, takzvaný indikační seznam, která určuje pravidla pro úhradu léčebné lázeňské péče z veřejných peněz. Skokově klesl počet pojištěnecké klientely až o 65 procent. Valná hromada proto rozhodla o zrušení investice.

Do třeboňských lázní loni přijel rekordní počet hostů, 34.575, tržby ale klesly. Ubylo pojištěnců o více než 30 procent, podařilo se ale zvýšit počet samoplátců. Ovšem přijížděli především na krátkodobé pobyty. Městu se podařilo v roce 2012 dokončit v Auroře investice za 170 milionů korun.

Slavnostní zahájení letošní lázeňské sezony se připravuje na 24. května. Na programu je mimo promenádní koncert, kostýmovaný průvod městem, tradiční svěcení slatiny i ohňostroj.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?