Městská nemocnice Čáslav má nové operační sály za 20 milionů korun

31. 8. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové operační sály tvoří spolu s jednotkou intenzivní péče chirurgického oddělení, která byla rekonstruována loni, moderní lékařský komplex. Stavba byla financována ze státní dotace, nemocnice na ni přispěla 100.000 korun...


ČÁSLAV (Kutnohorsko) - Městská nemocnice Čáslav v pondělí otevřela dva nové operační sály. Vznikly rekonstrukcí starého operačního traktu a stály 20 milionů korun. Přispějí ke zvýšení kvality lékařské péče, řekl ředitel nemocnice Martin Novák.

Podaří se podle něj zlepšit organizaci práce na operačních sálech, zlepší se kvalita prostředí i jeho technologické vybavení. Lékaři čáslavské nemocnice ročně provedou kolem 2500 operací.

Nové operační sály tvoří spolu s jednotkou intenzivní péče chirurgického oddělení, která byla rekonstruována loni, moderní lékařský komplex. Stavba byla financována ze státní dotace, nemocnice na ni přispěla 100.000 korun.

Náměstek středočeského hejtmana Josef Kantůrek připomněl krajskou koncepci zdravotnictví, která mimo jiné počítá se čtyřmi oblastními nemocnicemi. „Jsem rád, že se nenaplňují obavy, že nemocnice, které nebudou v systému (kraje), se nebudou rozvíjet,“ poznamenal.

Městská nemocnice Čáslav byla založena v roce 1894. V roce 1993 se jejím zřizovatelem a vlastníkem stalo město. Její provozy ale byly zastaralé a nesplňovaly hygienické normy. V posledních deseti letech si proto vyžádaly rozsáhlé investice, které se podle Nováka blíží k 200 milionům korun.

Loni se podařilo dokončit komplexní rekonstrukci všech akutních lůžkových oddělení, téměř všechny pokoje mají své vlastní sociální zařízení. Modernizaci zakončí v příštím roce rekonstrukce radiologického oddělení.

Čáslavská nemocnice má 211 lůžek. Zajišťuje zdravotní péči pro spádovou oblast se 40.000 obyvatel, vedle Kutnohorska také pro části Pardubicka a Jihlavska. V regionu je navíc vojenská letecká základna, která slouží potřebám NATO.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?