Městská nemocnice Ostrava má pracoviště pro přípravu cytostatik

18. 9. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Městská nemocnice Ostrava otevřela oddělení pro přípravu cytostatik, která se používají při léčbě nádorových onemocnění. Vybudování pracoviště přišlo na více než devět milionů korun a většinu nákladů hradila nemocnice z vlastních peněz, řekla ČTK mluvčí zdravotnického zařízení Magda Otáhalová.


„Díky výstavbě pracoviště budou splněny podmínky pro sterilní přípravu cytostatických léčiv a zároveň budou snížena zdravotní rizika pro personál, která jsou spojena s manipulací s touto kategorií léčiv,“ řekl vedoucí přípravy cytostatických léčiv Lukáš Lipka.

Podle ředitele nemocnice Tomáše Mrázka bylo vybudování tohoto pracoviště pro nemocnici nezbytné. „Pokud by se tak nestalo, hrozilo by uzavření oddělení klinické onkologie Městské nemocnice Ostrava. Pokud by nám tato léčiva dodávala jiná zdravotnická zařízení, terapie cytostatiky by se nám neúměrně prodražila,“ vysvětlil Mrázek.

Podle primářky klinické onkologie Dagmar Molendové je jednou z velkých výhod nově otevřeného oddělení právě to, že je přímo na oddělení klinické onkologie, což umožní snazší komunikaci.

„Pochopitelně i pro pacienty je to větší komfort, výhledově nebudou muset dvakrát po sobě jezdit jeden den na odběry a druhý den k aplikaci. Uděláme to tak, aby zvládli vše v jeden den,“ doplnila Molendová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?