Městský soud v Praze omezil eRecepty

18. 12. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Elektronické recepty, na něž je vázaný například výdej konopí k léčebným účelům nebo léky s obsahem pseudoefedrinu, přestaly fungovat. První o situaci uvedl server Aktuálně.cz, podle něhož jde o důsledek předběžného opatření pražského městského soudu.


Na justici se obrátila společnost Tronevia, která tvrdí, že Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) neoprávněně používal její software při provozování Centrálního úložiště elektronických receptů a Registru pro léčivé přípravky s omezením.

„Ústav respektuje výše uvedené předběžné opatření Městského soudu v Praze a bude činit další právní kroky tak, nebyla ohrožena bezpečnost českých pacientů. Ústav využije veškerých zákonných možností k řešení nastalé situace. Realizace předběžného opatření nebude mít dopad na bezpečnost léčiv používaných v České republice,“ uvedl SÚKL v tiskovém vyjádření. Jak ale uvedl ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta, SÚKL se proti předběžnému opatření městského soudu.

Jak upřesnil SÚKL, předběžným opatřením Městského soudu v Praze ze dne 14. prosince 2015 je úřadu nařízeno zdržet se jakéhokoli užití následujících softwarových aplikací k hlášení výdejů léčivých přípravků, hlášení dodávek léčivých přípravků, evidence a zveřejňování číselníku SÚKL pro výrobce SW a CÚ, evidence externích identit subjektů přistupujících k systémům SÚKL, hlášení závad v jakosti léčivých přípravků (systém pro zasílání informací o závadách v jakosti léčivých přípravků ze strany SÚKL lékárnám), dokumentace správních řízení a hlášení stavu a pohybu omamných a psychotropních látek.

Známá firma

Kvůli objednávkám, které si SÚKL u společnosti Tronevia zadal, byl přitom úřad pokutován již v létě tohoto roku poté, co Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uvedl: „Delikty spočívaly v rozdělení předmětu veřejné zakázky. V oblasti aplikační činnosti a aplikačního softwaru zadavatel od února do září 2012 uzavřel se společností Tronevia 25 samostatných objednávek,“ uvedl ÚOHS.

„Smluvní podpora kritických systémů SÚKL vypršela k srpnu 2015. SÚKL se následně rozhodl používat dílo Tronevia i bez licencí a spravovat jej sám. To vedlo k výpadkům a poruchám systému,“ sdělila ČTK Tronevia s tím, že usiluje o narovnání. „Předložili jsme dohodu, na základě které lze okamžitě obnovit běh všech systémů,“ doplnila společnost Tronevia.

Podle právníka Platformy zdravotních pojišťoven Ondřeje Dostála, jehož Aktuálně.cz cituje, ztíží rozhodnutí soudu sledování pohybu léků na trhu. Lékový ústav prý navíc ztratí přehled o hlášení závad v jakosti léků.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček nejprve uložil v reakci na rozhodnutí soudu řediteli SÚKL Zdeňku Blahutovi urychleně situaci vyřešit. Poté ministerstvo kvůli pacientům, kteří by neměli přístup k léčebnému konopí, přistoupilo MZ k mimořádnému opatření, které vydává na základě ustanovení § 11 písm. h zákona o léčivech. „Tímto opatřením po dobu nemožnosti předepisování a vydávání léčebného konopí prostřednictvím elektronického receptu bude umožněno léčebné konopí pacientům předepisovat a vydávat na základě receptů s modrým pruhem, jak je tomu dosud v případě návykových látek,“ uvedla mluvčí MZ Štěpánka Čechová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?