Městský špitál polyká miliony

13. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Jestliže je nemocnice zařazena v síti, a stát s ní tedy počítá, měl by jí umožňovat získat investiční peníze stejně jako to umožňuje státním zařízením," tvrdí J. Jelínek...


Dačice - Město Dačice dává své nemocnici již deset procent rozpočtu. Jak to bude dál? Devět a půl milionu korun je v letošním rozpočtu města vyhrazeno pro městskou nemocnici. Fakt, že je to o jeden a půl milionu korun více než v loňském roce, nedělá dačické radnici vůbec žádnou radost… Kdyby to tak mělo být i za rok, překonal by příspěvek zřizovatele magickou desetimilionovou mez. Starosta Jan Jelínek (KDU-ČSL) ale sám ví, že možnosti města budou do budoucnosti omezené.

„Již dnes město nemocnici poskytuje vlastně deset procent rozpočtu. Nedovedu si moc představit, že bychom mohli tuto hranici dále zvyšovat,“ říká.

Hlavní příčinou vynuceného meziročního skoku prý byl státem stanovený nárůst mezd pracovníků ve zdravotnictví. Zvyšování platů se totiž netýká jen státních špitálů, ale například i městských. Starosta si myslí, že právě s ohledem na tuto skutečnost by mohlo dojít k rozhýbání stojatých vod.

„Nebudeme si nalhávat, že nárůst mezd způsobuje zcela zásadní problémy i státním nemocnicím. Proto doufám, že se vytvoří tlak, který se přenese na stát a následně na zdravotní pojišťovny, které by zvýšením plateb mohly ke zlepšení finanční situace nemocnic přispět,“ uvažuje Jan Jelínek.

Samostatnou kapitolou jsou podle nejvyššího představitele města Dačice i finance putující do regionů ze státního rozpočtu.

„Jestliže je nemocnice zařazena v síti, a stát s ní tedy počítá, měl by jí umožňovat získat investiční peníze stejně jako to umožňuje státním zařízením,“ tvrdí.

MARCELA KŮRKOVÁ, Listy Jindřichohradecka, 13.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?