METAL-ALIANCE: Vyšší regulační poplatky mohou přinést až 638 milionů korun

2. 1. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Z odhadů Zdravotní pojišťovny METAL-ALIANCE vyplývá, že díky zvýšení regulačního poplatku za pobyt v nemocnici se jen za její klienty do systému dostane o 24 milionů Kč více. V celorepublikovém měřítku se započtením pojištěnců všech zdravotních pojišťoven by si české zdravotnictví mohlo polepšit o 638 milionů Kč.


Už téměř měsíc platí pacienti v nemocnicích za jeden den pobytu poplatek 100 Kč namísto dřívějších 60 Kč. Hlavním důvodem pro jeho zvýšení jsou rostoucí náklady na zdravotní péči. Z propočtů Zdravotní pojišťovny METAL-ALIANCE vychází, že by tyto poplatky mohly přímo do nemocnic přivést přibližně o 638 milionů Kč ročně víc.

„Vezmeme-li v úvahu, že letos v systému chybělo odhadem kolem 4,7 miliard Kč, zvýšení poplatků za hospitalizaci nemůže být jediným řešením, když tvoří necelých 14 %. I tak je ale tato částka vítanou pomocí,“ konstatuje Vladimír Kothera, generální ředitel Zdravotní pojišťovny METAL – ALIANCE.

V posledních dvou letech zaplatili pojištěnci ZP METAL-ALIANCE za hospitalizaci v průměru 36,5 milionu Kč ročně. Za první tři čtvrtletí letošního roku to bylo necelých 27 milionů Kč. Po zvýšení regulačního poplatku z 60 Kč na 100 Kč odhaduje zdravotní pojišťovna nárůst úhrad pacientů o 24 milionů Kč.

Regulační poplatky byly zavedeny v lednu 2008. Za návštěvu lékaře se účtuje 30 Kč, stejně jako za recept na léky. Za pobyt v nemocnici byl 60 Kč a od prosince 2011 se navýšil na 100 Kč. Limit, nad nějž zdravotní pojišťovny pacientům peníze proplácí zpět, je určen na 2500 Kč u dětí a seniorů a 5000 Kč pro ostatní pojištěnce. Do ochranných limitů se započítávají ale jen některé regulační poplatky a doplatky, poplatek za pobyt v nemocnici k nim nepatří.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?