Metanol má letos první oběť - muže z Přerovska, zemřel doma

11. 1. 2013 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Metanol má letos první oběť - v Olomouckém kraji byl doma nalezen mrtvý muž s lahvemi podezřelého alkoholu. Pitva potvrdila otravu metanolem.


Mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová ČTK řekla, že výsledky pitvy obdrželo ministerstvo ve středu. Celkem podle ní byl potvrzen metanol jako příčina úmrtí za dobu metanolové aféry od loňského září do letošního 9. ledna u 39 lidí.

K loňským číslům se někdy započítává i úmrtí z května, které ale bylo ještě před sérií hromadných otrav. Metanol zahubí každý rok několik lidí, v aféře počty prudce stouply.

„Byl to člověk, který byl nalezen už mrtvý ve své domácnosti asi se dvěma lahvemi podezřelého alkoholu, které jsou v šetření, nicméně pitva prokázala, že šlo o úmrtí na metylalkohol. Ukazuje to, že stále ještě zásoby problémového alkoholu v domácnostech jsou,“ řekl dnes rádiu Impuls hlavní hygienik Vladimír Valenta. Policie uvedla, že šlo o 51letého muže, na základě pitvy bylo zjištěno podezření na intoxikaci metylalkoholem. „Je to zatím ve stadiu prověřování,“ řekla dnes ČTK krajská policejní mluvčí Irena Urbánková s tím, že bližší informace policie poskytovat nebude. Podle zjištění ČTK šlo o muže z Přerovska, zemřel v obci nedaleko Hranic. Nalezen byl mrtvý v bytě v úterý, v krvi měl podle pitvy 1,5 promile metylalkoholu.

Podle Valenty není překvapivé, že i po částečné prohibici, osvětě a pro občany bezplatném testování podezřelého alkoholu se objevila v těchto dnech další otrava. Průběh podobných otrav v zahraničí ukazuje, že zvýšené riziko potrvá minimálně půl roku.

Ministerstvo nabídlo loni v posledních třech týdnech roku občanům bezplatné testování podezřelého alkoholu, letos podle Valenty tuto nabídku nezopakuje. Šlo podle něj o akci ojedinělou, nebyl to standardní zdravotní dozor, který provádějí hygienici v zařízeních společného stravování nebo na podnět občanů.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) opakovaně varoval před pitím alkoholu, jehož původem si lidé nejsou jisti. Podle něj je lépší nápoj vylít. Na bezplatné testování ministerstvo vyčlenilo deset milionů korun. Nebylo určeno pro podnikatele, ti za testy museli platit.
Podle policie může být v ČR stále ještě zhruba 5000 litrů nezajištěného metylalkoholu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?