Metanol má už 26. oběť, stát bude víc hlídat jeho dovoz

26. 9. 2012 7:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Metylalkohol si v ČR vyžádal už 26 obětí. Pitva dnes potvrdila otravu u šedesátiletého muže, kterého policie našla v jednom z ostravských bytů v pondělí. Několik dalších lidí leží ve vážném stavu v nemocnicích.


Policie ovšem varovala veřejnost před několika dalšími lahvemi s alkoholem, které mohou mít toxický obsah. Zvýšení bezpečnosti trhu s alkoholem by měl v budoucnu podle premiéra Petra Nečase zajistit větší dozor nad dovozem metylalkoholu. V úvahu přichází i zavedení daně.

Muž z Ostravy popíjel alkohol společně s dalšími muži. Jeden skončil ve vážném stavu v ostravské městské nemocnici už v pondělí ráno. Intoxikace se potvrdila i u dalších dvou, jejich zdravotní stav ale nebyl tak vážný.

Naopak velmi vážný až kritický je zdravotní stav třiatřicetiletého muže z Karvinska, který leží v havířovské nemocnici. Na tamní jednotce intenzivní péče je stále i třiačtyřicetiletý muž, který byl přijat v pondělí. Další pacient leží na ARO v nemocnici v Třinci na Frýdecko-Místecku, jeho stav je ovšem stabilizovaný.

Přestože již více než týden platí zákaz prodeje tvrdého alkoholu, policie dnes varovala před dalšími lahvemi, jejichž obsah může být vysoce toxický. Lidé by neměli konzumovat alkohol ve skleněné lahvi o obsahu jednoho litru opatřený etiketou 'Hrušková vodka'. Na etiketě je jako výrobce uvedena Ostravská likérka, OL.&.Com., s.r.o. a lahve jsou neokolkované. Toxický obsah mohou mít i litrové skleněné lahve s etiketou „FREDERIC, TRADE MARK, 50 % WODKA, EXTRA FINE“.

Prohibice a metanolová aféra by mohla ovlivnit turistický ruch, obávají se některé hotely. Podle průzkumu Asociace cestovních kanceláří ČR mezi touroperátory v příjezdové turistice ale zahraniční návštěvníci v Česku pobyty zatím neruší. Negativní dopad by se ale prý mohl projevit až déle. Výrazné dopady nyní pociťují pouze cestovní kanceláře, které zařizují v ČR svatby.

Zvýšení bezpečnosti trhu s alkoholem by měla v budoucnu zajistit větší kontrola dovozu metylalkoholu, řekl dnes premiér Nečas. Možností je podle něj i zavedení daně na metylalkohol. Podrobnosti nových opatření by měla připravit pracovní skupina, v níž budou zasedat zástupci ministerstva zdravotnictví, zemědělství a ministerstva financí.

Vláda by již ve středu mohla zmírnit úplný zákaz prodeje tvrdého alkoholu, uvolňovat se chystá i zákaz exportu. Do prodeje bude moci jít nově vyrobený alkohol s novými kolky a „rodokmenem“, který prokáže jeho nezávadnost. Ministr zdravotnictví Leoš Heger také navrhne, aby restaurace a obchody dostaly 60 dní na opatření si dokladů o nezávadnosti svého nakoupeného alkoholu, jinak jej budou muset zničit. S tím ale nesouhlasí Asociace hotelů a restaurací (AHR). Podle ní je bezpečný veškerý alkohol vyrobený dříve než v srpnu, kdy k mělo k pančování docházet.

Policisté v souvislosti s metanolovou kauzou obvinili dva lidi z Moravskoslezského kraje z obecného ohrožení. Úmyslně namíchali otrávenou směs a přes distributora alkoholu ze Zlína ji uvedli do oběhu. Pracovali ve společnostech, které používají metylalkohol při výrobě směsí do ostřikovačů v automobilech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?