Metodou TVT bylo operováno již tisíc pacientek

20. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Již tisíc pacientek, které trpěly močovou inkontinencí, bylo v České republice operováno novou technikou zvanou TVT (zkratka z tension-free vaginal tape). Jde o ambulantní metodu chirurgické léčby stresové inkontinence, u které se používá speciálně vyvinutá polypropylenová páska, pomocí níž se vytvoří podpora...


pro močovou trubici. Je to typická metoda minimální invazivní chirurgie, která je prováděna pouze v lokální anestezii. Jak řekl Michal Halaška z gynekologicko-porodnické kliniky pražské fakultní nemocnice na Bulovce, má tato nová metoda několik výhod: „je to malý zákrok, provádí se jen při lokální anestezii, hned během operace se dá ověřit, zda se zásah povedl a žena je jen velmi krátkou dobu v pracovní neschopnosti“. Zákrok je podle statistik úspěšný u devíti pacientek z deseti.

Při příležitosti jubilejní tisící operace se včera v hotelu Don Giovanni uskutečnila tisková konference, na které mimo jiné zaznělo, že během několika týdnů by mělo dojít k zařazení metody TVT do sazebníku a že VZP bude speciální pásku v ceně téměř sedmnácti tisíc korun proplácet.

Doc. Michael Halaška a doc. Jaroslav Feyereisl navíc obdrželi plakety, které Nemocnici Na Bulovce a Ústav pro péči o matku a dítě určují jako “Regionální centrum TVT metody”.

burk, mka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?