Mezinárodní den Alzheimerovy choroby připomene problémy nemocných

21. 9. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Problémy pacientů s demencí, jež způsobuje prudký úbytek mozkových buněk, připomene 21. září Mezinárodní den Alzheimerovy choroby. V Česku trpí touto nemocí asi 80 000 lidí...


Pacienti s Alzheimerovou chorobou jsou příliš nemocní pro sociální služby a příliš dlouhodobí pro zdravotnictví. Proto v Česku 80 procent nemocných obstarávají vlastními silami rodiny.Uvedla to předsedkyně České Alzheimerovské společnosti Iva Holmerová.

Problémy pacientů s demencí, jež způsobuje prudký úbytek mozkových buněk, připomene 21. září Mezinárodní den Alzheimerovy choroby. V Česku trpí touto nemocí asi 80 000 lidí.

Projevuje se výpadky paměti, blouděním v čase i prostoru a poruchami řeči a hybnosti. Léky mohou postup choroby zpomalit, ale ne zastavit. „Pro tyto nemocné jsme nyní připravili sadu stolních her pro trénink poznávacích funkcí,“ uvedla Holmerová.

Připomněla, že již dříve vydala Alzheimerovská společnost sešit Cvičte si svůj mozek, který je určen lidem s mírně pokročilou demencí. V sadě stolních her jsou karty na pojmenování obrázků, domino, pexeso a puzzle, vše zjednodušeno, aby to zvládli i lidé s demencí.

„Zjistili jsme, že v zařízeních, kde mají tyto pacienty, často nevědí, co s nimi dělat, jak je zabavit tak, aby to bylo důstojné. Aby to nebyly nějaké hračky pro děti, ale aby s nimi něco prospěšného dělali,“ vysvětlila Holmerová.

Alzheimerovská společnost má od loňska projekt Bezpečný návrat. Nemocní jsou vybaveni náramky s prosbou o pomoc a telefonním číslem na společnost. Na náramku není adresa ani telefon pacienta, aby jeho bezmocnosti někdo nezneužil.

Pacientů s Alzheimerem je v daném věku stále zhruba stejně, zdánlivě jich ale přibývá. „Lidé žijí déle, a tak se jich více dožije svého Alzheimera,“ vysvětlila Holmerová.

Deníky Bohemia

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?