Mezinárodní den sester se slaví již půl století

21. 6. 2016 12:04
přidejte názor
Autor: Redakce

12. květen se stal Mezinárodním dnem sester jako připomínka výročí narození Florence Nightingalové (12. 5. 1820). Tato žena se díky svému silnému sociálnímu cítění, píli a odhodlání stala nejvýznamnější sestrou v historii ošetřovatelství a zásadně ovlivnila zdravotní péči 19. a 20. století.




Florence Nightingalová se vzepřela společenským konvencím a stala se profesionální ošetřovatelkou. Úctu a respekt si získala během krymské války, kdy zorganizovala a vedla skupinu sester pečujících o raněné britské vojáky ve vojenské nemocnici. Díky tvrdé práci a novým způsobům péče o nemocné a raněné se jí podařilo snížit úmrtnost ze 40 % na 2 %. V roce 1860 založila v Anglii první ošetřovatelskou školu, napsala přes 200 knih, článků a více než 12 000 textů týkajících se principů profesionálního ošetřovatelství. Bojovala za práva pacientů, zasloužila se o zlepšení péče a podmínek v nemocnicích a významně přispěla ke zvýšení prestiže povolání zdravotní sestry.

Sestry v roce 2016

Sestry představují v léčbě pacientů nezastupitelný prvek. Jsou přítomny při zrodu nového života, pomáhají zmírňovat utrpení pacientů, ale mnohdy je doprovázejí i při cestě poslední. Jsou zručné, obětavé, vzdělané a empatické. Při příležitosti oslav Mezinárodního dne sester vyhlašuje Mezinárodní rada sester každoročně klíčová témata v oblasti ošetřovatelství a upozorňuje na celosvětové problémy. V roce 2016 se diskuse povede nad tématem „Sestry: Hybná síla změn, zvyšování odolnosti zdravotnických systémů“.
„Materiály od Mezinárodní rady sester jsou rozesílány profesním organizacím více než 160 členských států. Slouží všem sestrám a manažerkám v oboru ošetřovatelství. Ty se po celý rok v dané oblasti vzdělávají a nové poznatky uplatňují ve své praxi,“ říká prezidentka České asociace sester (ČAS) PhDr. Martina Šochmanová, MBA. ČAS oslavila tento den slavnostním večerem v Divadle na Vinohradech. Součástí večera bylo udělení cen Florence Nightingalové ve čtyřech kategoriích: za celoživotní dílo, za rozvoj ošetřovatelství, za rozvoj České asociace sester a za rozvoj oboru.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?