Mezinárodní studie ukázala na špatný životní styl českých dětí

27. 6. 2012 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Tři čtvrtiny českých dětí nesplňují mezinárodní doporučení pro pohybovou aktivitu a nemají 60 minut pohybu každý den. Nadváhou nebo obezitou trpí pětina chlapců a desetina dívek. Více než polovina třináctiletých a tři čtvrtiny patnáctiletých zkusily kouření.


Přibývá dětí opakovaně opilých a kuřáků, včetně marihuany. Uvádí to Mezinárodní zpráva o zdraví a životním stylu dětí a školáků, kterou novinářům představil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Zpráva je výsledkem studie, které se v roce 2010 zúčastnilo na 230.000 dětí od 11 do 15 let z 41 zemí světa, z nich 5686 z ČR.

„Nejpřekvapivějším zjištěním je snadná dostupnost alkoholu pro děti,“ řekl ministr. Jinak ho prý ve zprávě nic nepřekvapilo, Česko je opakovaně kritizováno od mezinárodních organizací za obezitu, kouření a pití alkoholu u dětí. Organizace upozorňují i na to, že v ČR jsou relativně snadno dostupné cigarety. První krok k nápravě vidí ministr v navýšení daně na tabákové výrobky, vláda s tím už souhlasila. „Snažíme se s panem ministrem financí debatovat i o dani na alkoholové výrobky,“ dodal.

Podle studie polovina třináctiletých a tři čtvrtiny patnáctiletých mají zkušenosti s tabákem. Pravidelnými kuřáky je 18 procent patnáctiletých, přičemž dívky kouří výrazně častěji než chlapci. V mezinárodním srovnání třináctileté Češky v kouření zaujímají druhé místo za dívkami z Grónska. V pití alkoholu jsou třináctiletí i patnáctiletí z ČR na příčce první.

Ministr chce ochranu dětí posílit. Připomněl, že se v ČR chystá novela protikuřáckého zákona, v restauracích by měly být stavebně oddělené části pro kuřáky a nekuřáky, v přísnější variantě by se tam nekouřilo vůbec. Po osmi letech odkladů ČR letos v květnu ratifikovala rámcovou úmluvu Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku.

Studie přinesla i řadu dalších zjištění, například že ve skupině třináctiletých je počet chlapců s nadváhou a obezitou třikrát vyšší než dívek. Sedm z deseti dětí tráví více než dvě hodiny denně u počítače. V 15 letech pravidelně snídá jen 46 procent chlapců a 42 procent dívek. Více než pětina chlapců a čtvrtina dívek v devátých třídách základních škol má zkušenosti s pohlavním stykem. Čtvrtina dívek získala zkušenost s pohlavním stykem do 15 let.

Heger uvedl, že dětský věk je období, kdy si člověk zakládá na nemoci. I malý pokles nemocnosti může přinést v budoucnu úspory zdravotnictví v řádech miliard. „Ke zdravému životnímu stylu ale nelze donutit obyvatele ze dne na den,“ řekl. Ministr chystá novou koncepci prevence, vedle screeningu bude dominantní právě zdravý životní styl.

Hlavní řešitel studie za ČR z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci Michal Kalman řekl, že řada dat nevyznívá pro české školáky a jejich zdraví příliš příznivě. V mezinárodním kontextu prý ale nepůsobí zjištění až tak zle, s podobnými problémy se potýkají i ostatní vyspělé země.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?