Migranti chtějí k zdravotním pojišťovnám, nyní jsou u komerčních

19. 12. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Migranti s dlouhodobým pobytem v ČR musejí uzavírat zdravotní pojistky u komerčních pojišťoven, ze systému veřejného zdravotního pojištění jsou vyloučeni. Komerční pojistky ale kryjí jen část péče a mají řadu výluk. Nehradí třeba léčbu cukrovky, epilepsie či psychiatrických nemocí.


Komerční pojišťovny nemusejí pojistit lidi s rakovinou, TBC nebo AIDS, děti s vrozenými vadami a předčasně narozené. Žádají také vyšší pojistné od seniorů či těhotných.

Na situaci migrantů upozorní happening, který na 14:30 před vinohradskou centrálu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) svolalo Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty. Je součástí kampaně za zahrnutí migrantů s dlouhodobým pobytem do systému veřejného zdravotního pojištění, která odstartovala na počátku října.

Organizátoři připravili transparenty kritizující komerční zdravotní pojištění pro migranty s nápisy Ne obchodníkům se zdravím! Za veřejné zdravotní pojištění pro všechny migranty!, Milionový dluh za porod či Jste starý a nemocný? Nepojistíme Vás!

Lidé o sobě dají vědět „hlukovou“ pětiminutovkou s píšťalkami, chrastítky a hrnci. Organizátoři chtějí předat prohlášení VZP.

Novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, v níž chtělo ministerstvo zdravotnictví řešit zdravotní pojištění migrantů, odmítly ministerstvo financí a Hospodářská komora, údajně kvůli „nežádoucí solidaritě“ a tomu, že by prý migranti pojistky neplatili.

Loni podle analýz Konsorcia vybralo pět komerčních pojišťoven na pojistném od migrantů 870 milionů korun, z nich na zdravotní péči daly 192 milionů korun, tedy jen 20 procent vybrané částky. Na zisk a provoz šlo 547 milionů korun. Konsorcium upozorňuje, že téměř miliardu korun ročně by mohly od migrantů získat zdravotní pojišťovny, migranti by tak měli zajištěnou péči v plné šíři.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?