Miliardová kauza končí

4. 2. 2008 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Milionové dotace na rekonstrukci Masarykovy nemocnice se vracet nemusí. Rozhodnul o tom finanční úřad, který neudělil ani pokutu za porušení rozpočtové kázně. A to přesto, že Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) před časem zjistil nedodržování zákonů při uzavírání smluv na dostavbu areálu ústecké nemocnice. Severočeská policie však případ odložila...


Nedodržení zákona při dostavbě ústecké Masarykovy nemocnice policie po letech šetření odložila

„Po vyhodnocení opatřených důkazů nebyl nikdo obviněn z trestného činu,“ řekla Deníku Jarmila Hrubešová, mluvčí Severočeské policie. Advokát Narcis Tomášek, který je s případem obeznámen, přijal rozhodnutí s podivem. „Porušení, na něž odkazuje Nejvyšší kontrolní úřad, se mohou zakládat jako trestný čin porušování při správě cizího majetku,“ sdělil.

Nejvyšší kontrolní úřad totiž při důkladné kontrole zjistil několik skutečností, které nasvědčovaly tomu, že byl spáchán trestný čin.

Nemocnice porušila zákon

Ústecká Masarykova nemocnice například porušila zákon, když v příslušném roce nepoužila téměř třicet šest milionů korun. Nebo nevyloučila uchazeče, který nesplnil podmínky veřejné soutěže a neprokázal kvalifikační předpoklady před uzavřením smlouvy o dostavbě celého areálu nemocnice zhruba za miliardu a dvě stě padesát milionů korun. Mluvčí NKÚ Radka Burketová však odmítla, že by Nejvyšší kontrolní úřad podal další podněty k šetření. „Není to na našem úřadu, ale na Policii ČR. A ta rozhodla. My nemůžeme spekulovat nad tím, zda je rozhodnutí špatné či dobré,“ řekla. Nejvyšší kontrolní úřad před časem také zjistil, že ne všechny finanční prostředky byly využity správně. Například v roce 2001 se začala zpracovávat projektová dokumentace pro pavilon infekce a chirurgie, od které se však o dva roky později odstoupilo. „Zmařené náklady za zpracování projektové dokumentace činily přes čtyři miliony korun,“ uvedl NKÚ v kontrolní zprávě.

Dotace ale vracet nemusí

Krajská nemocnice však nemusela vracet ani část z milionových dotací. „Taktéž nebyla Masarykově nemocnici udělena pokuta,“ dodal Zbyněk Šebesta z kanceláře hejtmana Ústeckého kraje. Po zveřejnění kontrolní zprávy v roce 2005 se bývalí ředitelé Masarykovy nemocnice obviňovali ze špatného hospodaření. Podle Jiřího Madara byl tehdy vypracován zbytečný projekt za tři a půl milionu korun. Naopak Petr Pollak uvedl, že se za padesát milionů korun pořídil systém PACS, který stejně nekomunikoval s informačním systémem nemocnice. Kauza okolo dostavby Masarykovy nemocnice se tak nespíše uzavírá. Pouze nové skutečnosti mohou pochybnou rekonstrukci ústecké nemocnice s náklady přes dvě miliardy korun znovu otevřít.

Radek Nohl, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?