Miliardy v tahu

11. 5. 2012 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Resort měl akci IZIP zaříznout už před lety, kdy bylo naprosto jasné, že jde jen o černou díru na státní peníze. Na druhou stranu - dobře, že vůbec skončil. "Bohulibých" projektů za miliardy, jejichž smysl, pozadí i příjemci peněz zůstávají pečlivě utajení, má Česko beztak dost.


Dvě miliardy z rozpočtu, deset let tahanic a pár nových multimilionářů. Nic jiného kdysi slavnostně spuštěný a nyní daleko méně slavnostně opuštěný projekt elektronických zdravotních knížek IZIP nepřinesl.

Elektronické zdravotní knížky IZIP končí. Premiér Nečas zastavil projekt za dvě miliardy - čtěte ZDE

Samotná myšlenka se přitom nezdála zas tak úplně špatná. Lékaři díky elektronické dokumentaci měli mít přístup ke všem zdravotním údajům pacientů. Mohla tak odpadnout zbytečná opakovaná vyšetření, která stojí peníze a často stresují pacienty.

A možná by se dalo vyhnout i situacím, kdy pacient pojídá vzájemně se rušící léky, a místo toho, aby mu bylo lépe, je mu hůř.

Jenže - projekt spustila VZP, ostatní pojišťovny se k němu nepřidaly, naopak začaly pracovat na vlastních, podstatně levnějších, elektronických projektech. IZIP odmítali lékaři, nepomohla ani drahá „náborová“ kampaň. K

oncem loňského roku dokonce ministerstvo zdravotnictví plánovalo, že by nalákalo pacienty snížením pojistného. A lékaři, z nichž řada dodnes nemá ordinaci vybavenou výpočetní technikou, měli používat IZIP povinně. Nepovedlo se.

Mezitím se s „překvapením“ zjistilo, že není jasné, komu vlastně z projektu plynou peníze, za co přesně a proč stojí tolik.

Celý komentář najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?