Milosrdní: Je po krizi. Operujeme naplno

15. 4. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Po měsíci a půl má Nemocnice Milosrdných bratří v Brně dostatek anesteziologů na to, aby mohla provádět i vážnější operace.


Je po krizi. S takovým prohlášením včera přišlo vedení Nemocnice Milosrdných bratří Brně. Podle ředitele Josefa Drbala je po měsíci a půl zařízení opět v plném provozu a může přijímat i pacienty vyžadující složitější operace.

Od začátku března přitom nemocnice až doteď marně sháněla náhradu za deset anesteziologů, z nichž většina odešla při akci Děkujeme, odcházíme.

„Opatření, která jsme kvůli nedostatku doktorů museli zavést, jsme ke 4. dubnu odstranili. Nyní máme pět stálých anesteziologů a tři externisty. Dalších sedm lékařů se podílí na chodu operačních sálů při pohotovostní službě,“ uvedl ředitel nemocnice Drbal.

S tímto počtem podle něj mohla nemocnice ukončit mimořádný režim. Při něm museli lékaři například některé pacienty, kteří vyžadovali umělou plicní ventilaci, posílat do jiných nemocnic. „Nyní se opět operuje na všech čtyřech sálech. K dispozici je dvanáct lůžek víceoborové intenzivní pooperační péče. Při pohotovosti jsou přítomní dva anesteziologové. Pokud to kapacita dovoluje, akutní pacienty přijímáme čtyřiadvacet hodin denně,“ informoval Drbal.

Dodal, že v plném provozu je i porodnice a anesteziolog je neustále připravený pro případ, že by musel odrodit dítě císařským řezem.

Vedení města, které Drbala v lednu do funkce ředitele dosadilo, je se současným stavem spokojené. „Drbal plní úkol, který mu město zadalo,“ oznámila náměstkyně brněnského primátora Jana Bohuňovská.

Kritika Rychnovského

Určité výhrady ke stavu nemocnice má ale její bývalý ředitel Daniel Rychnovský. „Je pravda, že nemocnice obnovila operace. Otázkou je, jak jsou operační sály zajištěné. Pokud vím, tým anesteziologů není stabilní. Navíc nemá primáře. Ten současný je ve výpovědní lhůtě a z nemocnice brzy odejde,“ upozornil Rychnovský, který v době krize patřil k největším kritikům nového ředitele.

Pokud se ale za primáře najde náhrada a externí anesteziology nahradí stálí, nebude mít Rychnovský k chodu zařízení další výhrady. „Tedy v případě, že se Drbal nebude pokoušet dělat z nemocnice sanatorium,“ dodal Rychnovský.

Drbal ale tuto možnost odmítá. A to přesto, že jej z těchto snah už dříve kromě Rychnovského vinil i jeden z anesteziologů Jaroslav Kutý. Ten je jedním z lékařů, kteří z nemocnice v únoru odešli. Po radnici navíc požadovali, aby Drbala ve funkci nahradil někdo jiný. V tom případě by se do nemocnice vrátil i s celým týmem anesteziologů.

Drbal ale jejich domněnky vyvrací. „Nikdy nebylo mým cílem proměnit nemocnici na léčebnu dlouhodobě nemocných. Její činnost patří k zavedeným zdravotnickým službám v Brně a tak to má zůstat,“ zdůraznil Drbal. Osočování ze záměru změnit nemocnici na léčebnu dlouhodobě nemocných nechápe.

„Vysvětloval jsem to už několikrát. Rychnovský by si měl uvědomit, že nyní je zaměstnancem nemocnice a nesmí poškozovat její jméno. Zatím jsme k němu benevolentní, ale v budoucnu bych z podobného jednání mohl vyvodit sankce,“ upozornil Drbal.

Rychnovský ale nesouhlasí. „Jako zastupitel města Brna mám právo situaci kolem nemocnice komentovat,“ ohradil se. Již dříve se svěřil, že pokud by se změnilo vedení, byl by ochoten ujmout se pozice náměstka. Začátkem roku ale toto místo dvakrát odmítl. „Se současným vedením bych spolupracovat nechtěl. Na to musí být správný tým,“ objasnil Rychnovský.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?