Milosrdní: nemocnici provozovat zvládneme

7. 3. 2016 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Před dvaceti lety na provozování Nemocnice Milosrdných bratří v brněnské Polní ulici neměl církevní řád peníze. Byla zadlužená a v katastrofálním stavu. Za dva roky skončí smlouva mezi současným zřizovatelem, tedy brněnským magistrátem, a řeholníky, kteří v objektu vlastní část pozemků.


O správu zařízení, které před 270 lety založili a provozovali, se nyní chce řád znovu po sedmdesáti letech ucházet.

Dopis řádu, že chce jednat o podmínkách převzetí, magistrát dostal osmnáctého února. „S jednáním souhlasíme. Pokud budou skutečně chtít nemocnici převzít, musí podle nynější smlouvy doložit schopnost platit a provozovat nemocnici. To zatím neudělali,“ zhodnotil náměstek primátora Matěj Hollan.
Odpověď na dopis nemocnice zatím nedostala. „S jednáním se nemůže začít na poslední chvíli, proto jsme ho odeslali už nyní. Pro pacienty se ale určitě nic nezmění. Provoz musí zůstat zachovaný bez ohledu na to, kdo zařízení provozuje,” slíbil ředitel zařízení Josef Drbal.

Před dvaceti lety nemocnice potřebovala opravy, nový pavilon, laboratoře či jednotku intenzivní péče. Navíc byla silně zadlužená. Milosrdní tehdy o řízení moderní nemocnice nic nevěděli ani neměli peníze. Proto začala fungovat pod správou města, kterému v devadesátých letech řád pronajal pozemky i budovy nemocnice na dvacet let s tím, že v mezidobí se rozhodne, zda špitál převezme.

Nyní nemocnice hospodaří v černých číslech a dokonce s přebytkem několik desítek tisíc korun. „Výrazně omezili péči, hlavně pohotovostní noční služby. Přišli kvůli tomu o hodně peněz, ale mají i nižší náklady. Na provoz nemocnice jsou podle mého připravení,” shrnul radní pro zdravotnictví Daniel Rychnovský, který nemocnici šéfoval do roku 2008.

I právník řádu Petr Smejkal si myslí, že Milosrdní převzetí nemocnice bez obtíží zvládnou. „Provozovali nemocnici ve Vizovicích, zkušenosti mají. A po dlouhodobé spolupráci s pojišťovnami je zařízení nyní výdělečné a placené z prodeje zdravotnických služeb pojišťovnám,” potvrdil.

Milosrdní bratři působí po celém světě, provozují čtyři sta nemocnic a sociálních zařízení. Po převzetí nemocnice řádem se smlouvy s pojišťovnami musí uzavřít znovu. „Případně je třeba zaměstnancům proplatit odstupné, pokud by už pro ně nebylo místo nebo by chtěli odejít. A to je bude stát hodně peněz, stejně jako nájemné za špičkové přístroje, které město nemocnici pořídilo,” upozornil Rychnovský. Podle něj nyní zhruba polovina nemocnice patří řádu, polovina městu.

Pokud řád splní podmínky, brněnský magistrát podle Rychnovského proti převzetí nebude. „Před rokem jsme uvažovali o sloučení Nemocnice Milosrdných bratří a Úrazové nemocnice, tomu se ale řád velmi bránil. Nyní je pro nás prioritní spolupráce Úrazové a Vojenské nemocnice,” připomněl.

Vojenská nemocnice v Brně se má víc zaměřit na pohotovostní služby, a tím převzít část pacientů z nyní silně přetížené Úrazové nemocnice, kterou spravuje město.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?