Milosrdní ošetří už jen lehká zranění

6. 3. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle zdravotnické koncepce Brna se nově Nemocnice Milosrdných bratří zaměří jen na lehčí zranění. Ta těžší převezme úrazovka.


Zlomenou nohu na chodníku v blízkosti brněnské Nemocnice Milosrdných bratří ošetří tamní lékaři. Pokud se ale při následném vyšetření ukáže, že je zranění vážnější, sanitka převeze pacienta do úrazové nemocnice. To je novinka, kterou obsahuje návrh koncepce zdravotnictví pro město Brno. Dokončená bude ještě v tomto roce. Je rozdělená do čtyř částí.

První se týká lůžkových zařízení, tedy Nemocnice Milosrdných bratří a úrazové nemocnice. Na příštím zasedání ji projedná sociální a zdravotní komise Rady města Brna. „Víc se zaměříme na jednodenní chirurgii. To znamená, že jeden den pacienta ošetříme a nejpozději další den propustíme. Týká se to například drobných operací děložního čípku,“ uvedl ředitel Nemocnice Milosrdných bratří Josef Drbal.
Dodal, že jeho zařízení nabídne i základní traumatologii, aby nepřišlo o certifikát kvality poskytované péče.

Převážet pacienty bude také úrazovka k Milosrdným bratřím, a to v situaci, kdy se zranění ukáže jako lehké. Obě zařízení si také budou vypomáhat v zajišťování služeb. Chtějí díky tomu ušetřit. „Máme větší tým lékařů než u Milosrdných bratří, i přesto slouží i po pracovní době. Proto uvažujeme, že pohotovostní tým bude sloužit po šesté hodině večerní jen v úrazovce a lékaři od Milosrdných bratří k nám přijedou. Všechno zatím upřesňujeme,“ uvedl ředitel úrazové nemocnice Karel Doležal.

Částečně zpracovanou má magistrát také koncepci týkající se léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci spadající pod Nemocnici Milosrdných bratří. Zařízení je totiž ve špatném stavu. „Rekonstrukce není v této situaci ekonomicky výhodná. Lůžka proto přestěhujeme do areálu nemocnice,“ uvedla náměstkyně primátora Jana Bohuňovská.

Podle Drbala zatím není jasné, zda v areálu nemocnice vyroste nová stavba, nebo magistrát postaví jen přístavbu ke stávajícím budovám. „Jisté je, že zachováme všech dvaasedmdesát lůžek z léčebny,“ slíbil Drbal.

Další část koncepce zdravotnictví se týká poliklinik Zahradníkova a Bílý dům. Do poslední části spadají ostatní zdravotnická zařízení spravovaná magistrátem. Například dětské centrum Chovánek, které se nyní stěhuje do nového střediska v Bystrci. „Podrobnosti koncepce se mnou zatím nikdo neprojednal,“ uvedla ředitelka Chovánku Eva Pilátová.

Podle náměstkyně primátora Bohuňovské je to dané tím, že ostatní části koncepce nejsou připravené. Kdy je magistrát dokončí, nedokázala upřesnit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?