Mimo porodnici se v roce 2008 narodilo 432 dětí, stovka cíleně

21. 2. 2010 10:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Mimo porodnici se v ČR v roce 2008 narodilo 432 dětí, rok předtím 281. V řeči statistiků se narodily "živě" a většina porodů byla "nehodou", což statistici dokládají tím, že řada těchto dětí se narodila předčasně.


Na svět přišly na ulici, v autě, na úřadě či doma, a to dříve než v plánovaném termínu. Matka to do porodnice nestihla.
Počty porodů zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky na svém webu. Statistici ovšem nemají kolonku pro porody, kdy se matka rozhodla cíleně rodit doma.
Podle prezidenta České gynekologické a porodnické společnosti Vladimíra Dvořáka se k porodu doma rozhodne ročně asi stovka žen. Většina to nepřizná a tvrdí, že to do porodnice nestihly a že porodní asistentka „šla náhodou kolem“, řekl Dvořák ČTK.
Část porodů začatých doma končí kvůli komplikacím v porodnici, ty jsou podle Dvořáka právě u domácích porodů častější. Podle odhadu pět až šest dětí ročně při domácím porodu zemře, z celkových čísel úmrtí je ale statistici nevyčleňují. „Jsou to bohužel případy, které se k nám dostanou jako nešťastná zpráva, že přivezou rodičku s porodem v běhu, nebo dítě, které se nepodaří zachránit,“ potvrdil Dvořák. Odborná společnost připravuje databázi komplikací domácích porodů.
Proti porodům doma brojí porodníci, považují je za nadměrné riziko pro matku i dítě. Naproti tomu si pochvalují, že dlouhodobě klesá podíl dětí s nízkou porodní váhou, rodí se tedy děti zralejší. Kolem 90 procent dětí do 1500 gramů, které jsou kvůli nízké váze ohroženy na zdraví a životě, se rodí ve specializovaných centrech. Tím stoupá jejich šance na přežití.
„To je obrovský úspěch českého porodnictví, v tom jsme na špičce světa,“ poznamenal Dvořák. Rizikové matky nerodí v běžné porodnici, před očekávaným termínem porodu jsou převezeny do centra. Dítě je při převozu v děloze, která je vlastně přírodním inkubátorem. Dítě tak má větší šanci na přežití, než kdyby bylo převáženo do centra až po porodu v běžném inkubátoru.
Celkem se v roce 2008 narodilo v Česku 119.842 dětí, z nich 272 „mrtvě“, což jsou plody o hmotnosti 1000 gramů a více, které neprojevily známky života. Pokud měl plod méně než 1000 gramů, šlo o potrat.
V celkovém počtu narozených bylo v roce 2008 také 2381 dvojčat a 16 trojčat. Vícečetné porody byly častější u žen nad 30 let, což souvisí s tím, že v tomto věku častěji podstupují umělé oplodnění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?