Minimální personální zabezpečení zdravotních služeb...

13. 1. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dotaz: Pracuji v soukromém zdravotnickém zařízení, naše kapacita pacientů je 27 lůžek a chtěla bych se zeptat, kolik sester má být na pacienta. Sloužíme v tomto počtu po jedné na noc a na den, došlo nařízení, že na noční službě bude sestra se sanitárkou, což si myslím, že je nevyhovující, sanitárka sestře nepomůže, jelikož nemůže dělat sesterskou práci. Můj druhý dotaz je, jestli existuje institut, který toto kontroluje a zda by mi mohl pomoci a jestli bych mohla do našeho zařízení poslat někoho na kontrolu, neboť plno sester dává výpověď, protože se bojí, že se něco stane.


V současné době neexistuje žádný obecně platný právní předpis, který by stanovil, na kolik pacientů má být jedna sestra. Počet ošetřovatelského personálu, ale i počet lékařů je závislý na konkrétním zaměření daného zdravotnického zařízení, případně na jeho jednotlivých odděleních. Nicméně v současné době probíhá připomínkové řízení k souboru nových navrhovaných zdravotnických zákonů. Jedním z nich je i návrh zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, který je zkráceně označován jako zákon o zdravotních službách.

Tento zákon obsahuje zmocnění pro Ministerstvo zdravotnictví ČR, aby stanovilo vyhláškou požadavky na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení a na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb. Návrh vyhlášky byl současně přiložen k návrhu zákona o zdravotních službách. Hlavním obsahem návrhu vyhlášky, kterou se stanoví požadavky na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení a na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb, je celkem 8 příloh.

V příloze č. 1 jsou uvedeny obecné požadavky na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení. V dalších přílohách jsou uvedeny požadavky na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení ambulantních zdravotních služeb, kontaktního pracoviště domácích zdravotních služeb, zdravotnických zařízení jednodenních zdravotních služeb, zdravotnických zařízení lůžkových zdravotních služeb, zdravotnických zařízení lékárenských zdravotních služeb, zdravotnických zařízení dopravních zdravotních služeb a zařízení zdravotnické záchranné služby a na minimální personální zabezpečení výše uvedených zdravotních služeb.

Obecně příloha, týkající se zdravotnických zařízení lůžkových zdravotních služeb uvádí ohledně minimálního personálního zabezpečení lůžkových zdravotnických služeb, že personální zabezpečení se vyjadřuje v podobě počtu fyzických osob přepočtených na pracovní úvazky v jednotlivých kategoriích zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků, které odpovídají druhu a rozsahu poskytovaných lůžkových zdravotních služeb. Personální zabezpečení je stanoveno na 30 lůžek akutních zdravotních služeb standardních, následných zdravotních služeb a dlouhodobých ošetřovatelských služeb.

Lůžkové zdravotní služby akutní a následné jsou zabezpečeny po dobu 24 hodin lékařem se specializovanou způsobilostí v příslušném oboru, zvláštní odbornou způsobilostí v příslušném oboru a nelékařským zdravotnickým pracovníkem způsobilým k činnostem bez odborného dohledu. Lůžkové zdravotní služby dlouhodobé jsou zabezpečeny po dobu 24 hodin nelékařským zdravotnickým pracovníkem způsobilým k činnostem bez odborného dohledu a je zajištěna dostupnost lékaře se specializovanou způsobilostí v příslušném oboru nebo zvláštní odbornou způsobilostí v příslušném oboru. Dostupností zdravotnického pracovníka se rozumí dostupnost rady a pomoci prostřednictvím telefonu či elektronicky, v případě nutnosti fyzická přítomnost odborníka do 1 hodiny od vyžádání.

K druhému dotazu jen stručně uvádím, že zdravotní pojišťovny při uzavírání smluv se zdravotním zařízením prověřují jejich minimální technické a věcné vybavení a minimální personální zabezpečení jimi prováděných zdravotních služeb. Pokud bude zákon o zdravotních službách Parlamentem ČR přijat a k jeho provedení vydá Ministerstvo zdravotnictví ČR vyhláškou požadavky na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení a na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb, lze předpokládat, že vaše zdravotnické zařízení těmto požadavkům vyhoví, nebo budou-li požadavky jiné, bude se jim muset přizpůsobit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?