Ministerstva: Kontrola ve vojenské pojišťovně odhalila nedostatky

25. 10. 2018 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Kontrola ve Vojenské zdravotní pojišťovně (VoZP), která se zaměřila na hospodaření v letech 2011 až 2016, odhalila nedostatky v zakázkách, smlouvách a revizním systému. Pojišťovna nenapravila ani pochybení z minulosti.


Vyplývá to ze společné dnešní tiskové zprávy ministerstev zdravotnictví a financí, která kontrolu provedla. Vedení VoZP uvedlo, že se dosud potýká s důsledky práce bývalého managementu, přijalo řadu nápravných opatření a bude se snažit domoci peněz, které se vydaly kvůli nevýhodným smlouvám.

Nynější kontrola hospodaření pojišťovny za roky 2011 až 2016 měla ověřit opatření k nápravě chyb, které kontroloři ministerstev odhalili předtím za období 2007 až 2012. Někdejšího ředitele VoZP Karla Šteina odvolala správní rada před dvěma lety. V roce 2015 ho policie obvinila z nehospodárného nakládání s penězi kvůli zadávání zakázek. Nového šéfa má pojišťovna od loňského března, stal se jím Josef Diessl. Podle ministerstev zdravotnictví a financí VoZP pod novým vedením už přijímala nápravná opatření, jejich rozhodující část musí oznámit do poloviny listopadu.

„Kontroloři konstatovali významné nedostatky v oblasti veřejných zakázek, revizního systému či smluvní politiky. Společným jmenovatelem bylo nedodržování zákona o finanční kontrole, kdy pojišťovna neošetřila rizika nehospodárného, neefektivního a neúčelného vynakládání veřejných prostředků,“ uvedly resorty v tiskové zprávě.

Kontrola z let 2011 a 2016 ukázala, že pojišťovna vyplatila za právní služby přes 25 milionů korun, i když měla svůj právní odbor. Nevypsala na ně ale výběrové řízení. „Dohodnutá cena několikanásobně překročila běžnou hodinovou sazbu,“ uvedla ministerstva. Podle nich nebylo možné výsledky práce smluvních advokátů dohledat. Podobná byla zjištění i u ekonomického a ICT poradenství, za něž pojišťovna zaplatila od roku 2013 do roku 2016 jednomu poradci 6,8 milionu bez výběrového řízení. Ministerstvo financí podalo kvůli oběma případům trestní oznámení.

Podle kontroly byl „velmi chaotický“ i smluvní vztah s pražským protonovým centrem. Uzavírala se řada dodatků, na jednu oblast byly dvě smlouvy, kontrakty měly chybné názvy, pojišťovna po poskytovateli dodržování povinností nevyžadovala. Zákon od roku 2016 umožňuje protonovou léčbu proplácet, pokud o ní rozhodne onkologické centrum. Smlouva to neodráží. Při uzavírání nových smluv se specializovanými lékaři pak pojišťovna nevyhodnocovala, jak se tím zlepší dostupnost péče. Nefungoval ani revizní systém a další záležitosti.

Vedení pojišťovny uvedlo, že sporné či nevýhodné smlouvy se společnostmi či jednotlivci vypovědělo a VoZP se snaží domoci zpět peněz, které se kvůli nevýhodným smlouvám utratily. „Mnohá rozhodnutí bývalého vedení jsou předmětem vyšetřování orgánů činných v trestním řízení a Vojenská zdravotní pojišťovna ČR je k němu již v této fázi připojena jako poškozená,“ uvedl Diessl. Pokud se škoda prokáže a určí se viník, bude po něm částku vymáhat.

Diessl podotkl, že VoZP považuje smlouvu s protonovým centrem z roku 2013 za neplatnou a chtělo do ní zákonné podmínky z roku 2016 promítnout. Centrum na návrh nepřistoupilo, pojišťovna původní kontrakt vypověděla. Přehodnotila i úhrady za protonovou péči.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?