Ministerstva se stále přou o novelu zákona o potravinách

2. 5. 2013 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Spor mezi ministerstvy zemědělství a zdravotnictví o podobu nového zákona o potravinách dál pokračuje. Ministři Petr Bendl (ODS) a Leoš Heger (TOP 09) dostali na posledním jednání vlády týden na to, aby ve sporné otázce přechodu kompetencí našli kompromisní řešení.


„Oba šéfové rezortů a jejich týmy o novele nadále jednají a výsledek předloží na čtvrtečním jednání vlády,“ řekl ČTK mluvčí zemědělství Jan Žáček.

Resortu zdravotnictví vadí, že návrh zákona vkládá dozor nad ochranou veřejného zdraví do rukou nelékařů, kteří by měli nově posuzovat i zdravotní způsobilost personálu restaurací. Návrh také prý zavádí duplicity ve výkonu dozoru. Podle ministerstva zdravotnictví by kontroly v restauracích navíc prováděly tři různé subjekty místo jednoho. Zvýšily by se také náklady státu na dozor.

Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty návrh nového zákona o potravinách z dílny ministerstva zemědělství povede k destabilizaci systému kontrol potravin v Česku. Zdravotní dozor nad restauracemi se změní na státní dozor, řekl dnes na tiskové konferenci Valenta.

Valenta uvedl, že postoj ministerstva zdravotnictví není motivován udržením počtu úředníků, kompetencí nebo rozpočtových prostředků. Trvá pouze na tom, aby dohled nad zdravotní nezávadností potravin, zdravotní způsobilostí personálu a kontrolou prostředí, v němž se pokrmy připravují, měli lidé se zdravotnickým vzděláním.

Návrh zákona o potravinách rozšiřuje kompetence ministerstva zemědělství na oblast veřejného stravování. Nyní spadá pod ministerstvo zdravotnictví, které ale s přesunem kompetencí, stejně jako ministerstvo financí, nesouhlasí.

Dozorové úřady ministerstva zemědělství nyní kontrolují výrobu potravin a obchod s nimi. Kontrolu jídla v restauracích a občerstveních mají na starosti hygienici patřící pod ministerstvo zdravotnictví. Podle návrhu by se takřka veškerá kontrola potravin měla nově sjednotit pod dozorové úřady ministerstva zemědělství až na několik výjimek, jako jsou školní jídelny, nemocnice, věznice či lázeňské domy.

Podle Valenty je resort zdravotnictví připraven jednat o kompromisních řešeních. „Navrhujeme, že si zemědělství může převzít kompetence nad kontrolou v oblasti zvěřiny,“ uvedl Valenta.

Podle zemědělství je novela důležitým prvkem v boji proti nekvalitním potravinám. „Stále trváme na skutečnosti, že kontroly potravin je nutné zjednodušit a zajistit rychlejší předávání jejich výsledků. Ministerstvo zemědělství doufá, že se potřebnou shodu, jak toho dosáhnout, podaří najít co nejdříve,“ dodal Žáček.

Novelu odmítají i restaurace. „Návrh přináší pouze komplikace pro stravovací zařízení, protože je nebude kontrolovat jeden orgán ale hned tři,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Návrh zákona zvyšuje i některé sankce. Například při výrobě a prodeji potravin do jednoho milionu korun za prohřešky administrativní povahy má vzrůst na tři miliony. Maximální pokuta za nedodržení požadavků jakosti či podmínky uchování se zvyšuje ze tří na deset milionů korun. Ani zvýšení limitů pokut však podle šéfa brněnské hygieny Marečka situaci nezlepší, protože už nyní se udělují pokuty spíše v dolní polovině limitu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?