Ministerstvo dostalo 11 návrhů elektronického zdravotnictví v ČR

23. 10. 2012 7:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví dostalo 11 soutěžních návrhů na podobu elektronického zdravotnictví v Česku. Vyhodnotí je do konce listopadu a ještě do konce roku vypíše na nový systém tendr. Uvedl to mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.


Elektronické zdravotnictví by bylo možné nastartovat od ledna 2014, do té doby by měla být hotová legislativa, která stanoví pro zdravotníky povinnost systém používat.

Ministerstvo chce získat model, který má umožnit sdílet lékařům, zdravotním pojišťovnám i pacientům údaje o léčbě. Cílem je zlepšit péči a zároveň ušetřit.

Úřad podle mluvčího vybere z došlých návrhů ten nejlepší, počítá ale i s využitím ostatních. Na pořízení systému plánuje vydat až 400 milionů, mohly by pocházet z evropských fondů.

Firmy z oboru informačních technologií a elektronických komunikací veřejnou soutěž na návrh napadly, prý bylo v zadání množství nejasností.

K budování elektronického zdravotnictví přistoupilo ministerstvo poté, co Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vypověděla smlouvu na elektronické zdravotní knížky a další služby elektronického zdravotnictví společnosti IZIP. Při vzniku IZIP se přitom plánovalo, že se systém rozšíří pro všechny zdravotní pojišťovny.

Součástí návrhu soutěže je i licenční smlouva, kterou uchazeč převádí na ministerstvo veškerá práva na svá řešení. Ministerstvo tak chce zajistit, aby nemohly nastat spory o vlastnictví projektu jako v případě VZP a IZIP.

Ministerstvo důrazně odmítá spojování svého záměru právě s knížkami IZIP. Před nedávnem se kvůli nim obrátilo i na vyšetřovatele. Má podezření, že kvůli nim mohl být ve VZP spáchán trestný čin se škodou přesahující 450 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?