Ministerstvo má kvůli tendru na záchranku zaplatit 3,75 mil. Kč

24. 3. 2017 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví porušilo při tendru na provozovatele letecké záchranné služby v Olomouckém kraji zákon a má zaplatit pokutu 3,75 milionu korun.


Ministerstvo zdravotnictví porušilo při tendru na provozovatele letecké záchranné služby v Olomouckém kraji zákon a má zaplatit pokutu 3,75 milionu korun. Vyplývá to z nepravomocného rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) z tohoto týdne, které má ČTK k dispozici. Mluvčí ÚOHS Martin Švanda ČTK udělení pokuty potvrdil. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.

Tendr na zajišťování letecké záchranné služby ze stanoviště v Olomouci vyhrála slovenská firma Air-Transport Europe (ATE), s kterou ministerstvo uzavřelo smlouvu. Podle úřadu se ministerstvo provinilo tím, že v zadávací dokumentaci požadovalo, aby provozovatelé u vrtulníků prokázali plnou certifikaci v kategorii A. Doklady k vrtulníku, s kterým ATE létá a které firma předložila, podle ÚOHS ale plnou certifikaci v kategorii A neprokazují. „Vybraný uchazeč tudíž požadovanou kvalifikaci v zadávacím řízení neprokázal, přičemž uvedený postup podstatně ovlivnil výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedl v rozhodnutí antimonopolní úřad.

V tendru neuspěla firma DSA, která provozuje leteckou záchrannou službu ze základen v Hradci Králové, Liberci a dočasně z Ústí nad Labem. Právě DSA na rozpor kolem doložení certifikace vrtulníku opakovaně upozorňovala.

Stejný problém se týká i výběrového řízení na provoz záchranné služby z Ústí nad Labem, kde se v minulosti rovněž účastnily firmy ATE a DSA. Ministerstvo vyhlásilo za vítěze ATE, kvůli námitkám DSA ale tendr nakonec zrušilo a slíbilo vypsat nový.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?