Ministerstvo má plán, jak zachránit tisíce lidí po mrtvici

7. 3. 2010 8:54
přidejte názor
Autor: Redakce
V ČR je třikrát tolik pacientů s mozkovou příhodou než v západní Evropě.


Větší šanci na přežití by mohli mít lidé s mozkovou mrtvicí. V Česku má pro ně vzniknout síť štědře dotovaných specializovaných center.
Plán ministerstva včera představil první náměstek ministryně zdravotnictví MarekŠnajdr.
„Ustavení center neznamená rušení stávajících neurologických pracovišť, ale vytváří se síť pracovišť schopných poskytnout vysoce kvalitní péči pacientovi s akutní cévní mozkovou příhodou,“ zdůraznil.

Na záchranu mají čtyři hodiny

Síť bude trojstupňová. Jeden stupeň bude tvořit deset až 12 komplexních center s neurochirurgií.
Vedle nich vzniknou centra iktová, kde neurochirurgie nebude. Třetím stupněm pak mají být běžná pracoviště. Záchranná služba bude přesně vědět, kam dopravit pacienta. Nemocné s akutní cévní mozkovou příhodoudoveze do komplexního centra. Iktová centra budou pečovat o pacienty s neakutní cévní mozkovou příhodou. V ČR je ročně pětapadesát tisíc pacientů s cévní mozkovou příhodou. Na řadě pracovišť dostanou špičkovou péči, problém ale je, že jejich síť je nevyvážená.
Záchranná služba doveze pacienta do nejbližší nemocnice, která ho poté předá specializovanému pracovišti.
Promešká se tak interval 4,5 hodiny, kdy lze ucpané cévy zprůchodnit a uzdravit pacienta bez následků.
Česko patří k zemím s až trojnásobně vyšším výskytem cévní mozkové příhody oproti ostatním vyspělým státům Evropy, úmrtnost dosahuje ve srovnání s většinou vyspělých států téměř dvojnásobných hodnot.
„Nejúčinnějším prostředkem ke snižování těchto nepříznivých ukazatelů je zkvalitnění prevence a zřizování specializovaných pracovišť poskytujících intenzivní a kvalifikovanou odbornou péči,“ zdůraznila náměstkyně Markéta Hellerová s tím, že pro pacienty bude výhodnější, když je záchranka doveze do vzdálenější nemocnice, která ale má pro jejich léčbu lepší vybavení. Centra se mohou těšit na štědrou podporu zdravotních pojišťoven a Evropskéunie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?