Ministerstvo navázalo spolupráci s platformou pojištěnců

31. 10. 2012 7:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupci ministerstva zdravotnictví včera podepsali memorandum o spolupráci s Platformou zdravotních pojištěnců ČR, obě strany chtějí lepší informovanost pacientů o činnosti pojišťoven. Ministerstvo hodlá například zavést přímé volby zástupců veřejnosti do orgánů pojišťoven, řekl dnes náměstek ministra pro legislativu Martin Plíšek. Platforma pojištěnců v minulosti ministerstvo často kritizovala. Záměry přivítala také Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).


Zástupci ministerstva zdravotnictví dnes podepsali memorandum o spolupráci s Platformou zdravotních pojištěnců ČR, obě strany chtějí lepší informovanost pacientů o činnosti pojišťoven. Ministerstvo hodlá například zavést přímé volby zástupců veřejnosti do orgánů pojišťoven, řekl dnes náměstek ministra pro legislativu Martin Plíšek. Platforma pojištěnců v minulosti ministerstvo často kritizovala. Záměry přivítala také Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).

Občané by měli být zastoupeni v orgánech zdravotních pojišťoven prostřednictvím jednotlivých Klubů pojištěnců. „Ti tak získají přímý vliv nad kontrolou kvality a bezpečnosti poskytované zdravotní péče. V tomto směru předložíme příslušné návrhy na změnu legislativy,“ uvedl Plíšek.

Zveřejnění smluv

Právník platformy Ondřej Dostál už dříve upozornil, že běžný občan nemá možnost rozhodovat o penězích, které povinně platí na pojistné, a nemá možnost do těchto orgánů ani volit nebo být volen.

Spolupráce by měla přinést i větší informovanost pacientů ohledně hospodaření pojišťoven. „Za tímto účelem se budeme zasazovat v prvé řadě o zveřejnění smluv a jejich úhradových dodatků uzavřených se zdravotnickými zařízeními na webových stránkách pojišťoven,“ řekl novinářům náměstek ministra pro zdravotní pojištění Petr Nosek.

„VZP plně podporuje tyto plány. Všechny informace, které můžeme zveřejňovat bez souhlasu zdravotnických zařízení, zřejmě jako jediná zdravotní pojišťovna poskytujeme. Přivítáme, budou-li potřebné změny legislativy provedeny v co nejbližší době,“ komentovala podpis dnešního memoranda také Anna Veverková z odboru komunikace VZP.

Platforma je spolek hájící práva pacientů ohledně přístupu ke zdravotnické péči hrazené z pojištění. Její zástupci se budou podle memoranda s ministerskými úředníky pravidelně scházet nad aktuálními problémy ve zdravotnictví a sdělovat jim poznatky z praxe, budou také členy odborných grémií k reformním opatřením.

V minulosti spolek pojištěnců ministerstvo kritizoval, nelíbil se mu třeba nápad na připlacení za výběr lékaře. Na úředníky tlačili i kvůli novelizaci reformních zákonů o zdravotních službách a specifických zdravotních službách, nesouhlasili s rušením nemocničních oddělení i celých nemocnic, které chystají zdravotní pojišťovny po dohodě s ministerstvem.

Podle ministerské zprávy o vývoji hospodaření systému veřejného zdravotního pojištění loni jeho výdaje přesáhly příjmy o víc než pět miliard korun a všechny pojišťovny byly poprvé od roku 2008 v minusu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?