Ministerstvo: Nemocnice beze smluv? Pacienti to nepocítí

8. 11. 2012 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
„Péči v nemocnicích mají pojišťovny pro své pojištěnce zajištěnou už jen na 54 dní,“ hlásá odpočítávadlo na webu Asociace českých a moravských nemocnic, které tak trochu připomíná téměř dva roky starou akci Děkujeme, odcházíme.


Kvůli zamýšlenému zrušení šesti tisíc lůžek a dvanácti nemocnic se totiž některá zařízení rozhodla, že pojišťovnám nepodepíšou smlouvy.

Jenže podle ministerstva zdravotnictví je celý protest nemocnic tak trochu postavený na hlavu.
„Pokud po 1. lednu nebudou podepsané smlouvy, stane se pouze to, že se část nemocnic dostane ve vztahu k pojišťovnám do nesmluvního vztahu. To znamená, že jim bude placena jen akutní péče a úhrada bude mnohem nižší, než by byla při podepsání smlouvy,“ kroutí hlavou náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek s tím, že jediným výsledkem protestu bude, že zařízení připraví sama sebe o peníze.

„Je to trochu nedomyšlené. Akce působí dojmem vyvolávání paniky, že teď najednou nebude dostupná péče, což není pravda. Jediné, co tyto nemocnice nebudou poskytovat, jsou plánované výkony,“ doplňuje Petr Nosek.

Kde nemocnice zmizí? Například ve Středočeském kraji má na konci příštího roku zůstat 17 ze současných 20 nemocnic, podobně tomu bude i v severních Čechách. Oproti tomu v Karlovarském kraji, kde je pouze pět nemocnic, či na Vysočině, kde jich je šest, se zavírání lůžkových oddělení v příštích pěti letech nechystá.

Dvě nemocnice, které zruší lůžka už ke konci tohoto roku, jsou centra asistované reprodukce. V Duchcově, kde se proti rušení začala podepisovat petice, by se zase mělo škrtání dotknout jen lůžek chirurgických. V Tanvaldu jsou v současnosti akutní lůžka jen na interně, ta chirurgická zmizela už loni. „Redukci jsme sami navrhovali, souvisí se změnou orientace hlavně na následnou péči,“ řekla tehdy Jabloneckému deníku Dagmar Dvořáková.

Neušetří se, říká krizový štáb

Navrhované rušení nerozčílilo jen nemocnice, ale také kraje, radu postižených nebo lékařskou komoru, které společně vytvořily krizový štáb.

„Překotné změny povedou ke snížení dostupnosti péče. Nikdo z nás neviděl jediný text smlouvy a s některými řediteli ani nebylo jednáno, ačkoliv pojišťovny deklarovaly opak,“ varuje hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD). „Rušením lůžek se nic neušetří,“ doplňuje šéf České lékařské komory Milan Kubek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?