Ministerstvo se příští rok zaměří na revizi cen a úhrad léků

14. 12. 2018 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví se příští rok zaměří na revizi cen a úhrad léků. Systém podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) nefunguje správně, vadí mu zejména dlouhá správní řízení při vstupu nových léků na trh. Řekl to na dnešním setkání se zástupci pacientů z organizací sdružených v pacientské radě. Při ministerstvu zdravotnictví funguje od prosince minulého roku.


"Je to úkol pro příští rok, kdy bude připravená revize cen a úhrad léčiv. Je to velmi potřebné, vidíme v systému spoustu nedomykavostí," uvedl ministr. Změna v úhradách nových moderních léků a léků na vzácná onemocnění by podle náměstka ministra Filipa Vrubela mohla být od roku 2020.

Ceny a úhrady léků stanovuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Bez stanovené ceny a případné úhrady z veřejného zdravotního pojištění nemohou lékaři pacientům nové léky předepisovat. Správní řízení má trvat do 165 dní, doba je ale překračována. Průměrně podle odborníků léky vstupují na trh až třikrát déle.

"V souvislosti s novými, nákladnými léčivy dochází k tomu, že hodnocení trvají delší dobu, než by si pacienti přáli," řekla už dříve ředitelka SÚKL Irena Storová. Pacienti podle ní často ústav kontaktují, proč ještě lék není dostupný, když už je u Evropské lékové agentury registrován.

Podle Vrubela je cílem připravované novely zákona o veřejném zdravotním pojištění zvýšit a urychlit dostupnost nových moderních léčiv a léků na vzácná onemocnění. "V současné době jsou pacienti zbytečně pod nutností žádat o úhradu přes paragraf 16. Proces ale trvá dlouho a není předvídatelný," řekl Vrubel. Paragraf 16 hovoří o výjimce, kdy je možné uhradit péči jindy nehrazenou z veřejného zdravotního pojištění, pokud je pro konkrétního pacienta jediná možná.

"Chceme, aby léky, které mají prokazatelný přínos pro pacienty, byly hrazeny standardně a to i přes to, pokud nesplňují takzvanou nákladovou efektivitu. Protože léky na vzácná onemocnění nelze poměřovat stejnými měřítky jako léky na běžné nemoci," dodal náměstek. Vzácná onemocnění totiž nemají dost pacientů pro takové posouzení.

Za vzácné onemocnění se označuje taková choroba, kterou trpí méně než pět lidí z 10.000. Existuje přes 8000 takových nemocí. Bývají převážně dědičné či vrozené.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?