Ministerstvo souhlasí s převodem Nemocnice Hustopeče na kraj

11. 3. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo financí souhlasí se záměrem převodu Nemocnice Hustopeče do vlastnictví Jihomoravského kraje, sdělil ČTK mluvčí ministerstva Radek Ležatka. Současným zřizovatelem je město. Podle starostky Hany Potměšilové (Sdružení nestraníků) by měl kraj nemocnici převzít od letošního července.


Město přistoupilo ke změně kvůli tomu, že je nemocnice každoročně v milionových ztrátách, a proto zatěžuje městský rozpočet.

Město poslalo na ministerstvo žádost o souhlas s převodem kvůli tomu, že dříve nemocnici nabylo bezplatným převodem a nemohlo s ní nakládat až do roku 2027. „Ministerstvo financí v souladu se stanoviskem ministerstva zdravotnictví souhlasilo se záměrem. V současné době zpracováváme smluvní dokumentaci pro účely převodu,“ uvedl Ležatka.

Potměšilová už o stanovisku ministerstva ví. „Máme telefonickou zprávu, že nám přijde svolení. Očekáváme ho v datové schránce každý den. Potom uvidíme, za jakých podmínek se bude moct převod uskutečnit,“ řekla ČTK Potměšilová.

Nová radniční koalice Sdružení nestraníků, ANO, ČSSD a Zdravé Hustopeče se chtěla s krajem na provozování nemocnice dohodnout už od začátku, zatímco s bývalým vedením složeným z ODS, KDU-ČSL, KSČM, TOP 09 a Sdružení nezávislých kandidátů měl kraj problémy. „Staré vedení mělo jinou představu než spojení s krajem. Nové vedení krok kraje vítá. Pro město je nemocnice balvan na krku, který ho může stáhnout pod vodu,“ řekl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Nemocnice už měla dokonce problém s výplatami a podle starostky musela sáhnout na kontokorentní úvěr, aby mzdy dorovnala. Kromě převodu nemocnice na kraj má zastavit ekonomický úpadek zařízení i restrukturalizační plán, který bude zahrnovat změnu smluv s pojišťovnami, jinou strukturu lůžek a vyřeší i otázku dopravních služeb.

Jihomoravský kraj zřizuje nemocnice v Ivančicích, Letovicích, Vyškově, Tišnově, Břeclavi, Znojmě, Hodoníně a Kyjově. Má také krajskou zdravotnickou záchrannou službu a zřizuje další zdravotnická zařízení jako Jihomoravské dětské léčebny, znojemské dětské centrum, kyjovské dětské centrum a domov pro postižené děti v Otnici. Všech 13 zařízení vykázalo za loňský rok přebytek více než 16 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?