Ministerstvo v analýze dokazuje, proč klesly počty dětí v lázních

21. 5. 2013 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
K úbytku dětských pacientů v lázních přispělo podle analýzy ministerstva zdravotnictví to, že se dlouhodobě rodí méně dětí, a také se změnila taktika v postupu léčby, hlavně u ortopedických chorob. Moderní chirurgie umožnila zkrátit léčbu o řadu měsíců, v řadě případů už ani není lázeňská léčba nutná. Podle analýzy, kterou ČTK získala, není příčinou poklesu tržeb nový indikační seznam, který omezil lázním počty nemocí hrazených ze zdravotního pojištění.


„Janské Lázně měly problém dostávat pacienty dávno předtím, než jsme vydali indikační seznam,“ řekl dnes ČTK ministr Leoš Heger (TOP 09).

Analýza zmiňuje úspěšné přizpůsobení se novým podmínkám Hamzovy odborné léčebny a naopak problematický přístup Janských Lázní. Jejich ředitel chtěl kvůli ekonomickým problémům zavřít dětskou léčebnu Vesna. Heger nesouhlasil a dnes ho odvolal. Situaci má stabilizovat krizový manažer, ministerstvo pak vypíše výběrové řízení na nového ředitele.

Krizový manažer má zmapovat kapacity pro dospělé i děti a říct, co se dá transformovat a co prodat v rámci privatizačního projektu. Na svoji práci má půl až tři čtvrtě roku, pak Heger vypíše výběrové řízení. Krizový manažer má také zklidnit zaměstnance, kteří se bojí o svoji budoucnost.

„Úbytek dětí v dětské rehabilitaci v žádném případě nesouvisí se současně změněnými poměry díky nově vydaným zákonným předpisům,“ podpořil zjištění analýzy ředitel Hamzovy odborné léčebny pro děti a dospělé Václav Volejník. Dětská léčebna v Luži - Košumberku s původně 600 lůžky byla postupně omezena na desetinu původního počtu. To umožnilo naplno vytížit dětská lůžka. Kapacity se zaplnily změnou orientace poskytované péče.

Ministerstvo v analýze uvádí, že podporuje restrukturalizaci, která se zaměří právě na to, aby část lázeňských lůžek byla využita pro léčebně rehabilitační péči. Zdravotní pojišťovny ji uhradí, pokud je nutná a nejde o umělé navyšování příjmů.

K poklesu počtu dětí a nárokům na lázeňskou péči analýza upřesňuje, že počet dětí v populaci klesl z 2,779 milionu v roce 1990 na 1,847 milionu v roce 2010. Procento dětí léčených v lázních narostlo z 0,49 na 0,87 v roce 2000, pak trvale klesalo až na 0,59 v roce 2010.

„V populaci není dostatek dětí, a tak jako se tomu přizpůsobují například školy, musí se tomu přizpůsobit také dětské lázně. Je však nutné říct, že dítě, kterému v souladu s indikačním seznamem může být léčba poskytnuta, je pro ně vhodná a není lepší alternativa, jak dosáhnout kýženého stavu, dostane lázeňskou léčbu vždy,“ shrnuje analýza.

V ČR je 37 lázeňských míst s 90 poskytovateli lázeňské léčebně rehabilitační péče. Léčí se zhruba stovka nemocí, jsou rozděleny do 11 indikačních skupin. V roce 2012 bylo do lázeňských léčeben ČR přijato 360.537 pacientů a 3869 členů doprovodu. Dospělým pacientům, kterých bylo 349.708, bylo poskytnuto 4,671 milionu ošetřovacích dnů, dorostu, kterého se léčilo 1625, pak 256.483 ošetřovacích dnů. Do lázní bylo přijato také 9204 dětí, vykázáno pro ně bylo 256.483 ošetřovacích dnů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?