Ministerstvo začalo hledat nového ředitele FN Ostrava

2. 11. 2018 8:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví vypsalo výběrové řízení na nového ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě (FNO), informaci zveřejnilo na webu. Předchozí ředitel, Evžen Machytka, skončil po osmi měsících ve funkci. Rezignoval kvůli sporům s přednosty klinik nemocnice, zástupci lékařské fakulty a odbory. Machytka nahradil odvolaného Svatopluka Němečka (ČSSD), který se do čela nemocnice vrátil po odchodu z čela ministerstva. Podle Němečka byly za jeho koncem politické důvody.


Zájemci mají podle ministerstva mít zkušenosti s řízením a ekonomikou zdravotnictví a nejméně magisterské vysokoškolské vzdělání. Musí předložit také koncepci řízení nemocnice. Hlásit se mohou do konce listopadu.

Nemocnici od pondělí jako pověřený ředitel vede chirurg a dosavadní náměstek ředitele pro vědu a výzkum Petr Vávra. Jeho hlavním cílem je uklidnit dění ve zdravotnickém zařízení, personální změny neplánuje.

Machytka ve FNO v únoru nahradil ve funkci ředitele někdejšího ministra zdravotnictví Němečka, kterého odvolal ministra Adam Vojtěch (za ANO). Po Machytkově příchodu funkci nečekaně opustili čtyři přednostové klinik a ústavů nemocnice, odvolán byl přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Ondřej Šimetka. Proti této personální změně se ohradili zaměstnanci, odbory, studenti i politici.

Zástupci lékařské fakulty se obávají toho, že Vávra bude v čele nemocnice jen kosmetická změna. Největší odborová organizace v nemocnici poukázala na úzké vazby mezi Vávrou a Machytkou. Nevěří tomu, že personální změna povede ke stabilizaci situace. Odstoupení Machytky v minulém týdnu ale přivítali.

Dlouholetého ředitele nemocnice Němečka ministr Vojtěch odvolal krátce po svém nástupu do funkce. Odvolání zdůvodnil manažerským selháním vedoucím k odborné a personální destabilizaci nemocnice, umělým navyšováním hospodářského výsledku a střetem zájmů, protože působil i ve vedení nemocnice v Bohumíně.

Němeček měl spory s premiérem Andrejem Babišem (ANO) ještě v době, kdy byl Babiš ministrem financí. Ministerstvo financí, které tehdy Babiš řídil, podalo v roce 2014 trestní oznámení kvůli nákupu zdravotnického přístroje pro FN Ostrava. Kybernůž byl pro nemocnici zakoupen v době, kdy ji vedl Němeček. Babiš nákup přístroje uváděl jako příklad tunelování v českém zdravotnictví, protože byl podle něj předražený. Policie ale případ nákupu kybernože odložila, protože se předražení nepodařilo prokázat, uvedla v létě Mladá fronta Dnes.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?