Ministerstvo začalo hledat ředitele Státního zdravotního ústavu

2. 3. 2018 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví vypsalo výběrové řízení na nového ředitele Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Podmínky tendru zveřejnilo na webu.


Bývalá ředitelka Jitka Sosnovcová minulý týden rezignovala poté, co Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zveřejnil výsledky kontroly hospodaření ústavu a kritizoval ji i ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Ministerstvo požaduje, aby měl nový ředitel alespoň pětileté zkušenosti s vedením zaměstnanců a působil již dříve v oblasti řízení a ekonomiky zdravotnictví. Podmínkou je také vysokoškolské vzdělání nejméně magisterského stupně a znalost cizího jazyka.

Zájemci, kteří se mají hlásit do 28. března, mají také poslat jednostránkový návrh koncepce řízení a odborného rozvoje SZÚ s hlavními cíli a popisem nejdůležitějších manažerských nástrojů.

Dočasným řízením ústavu byla pověřena vedoucí Centra zdraví a životních podmínek SZÚ Helena Kazmarová. Sosnovcová SZÚ vedla od roku 2010. NKÚ chystá kvůli výsledkům kontroly trestní oznámení. Odhalila porušení rozpočtové kázně za 67 milionů korun, chyby v zadávání veřejných zakázek a nefunkční vnitřní kontrolu.

SZÚ se věnuje tvorbě podkladů pro národní zdravotní politiku, metodické a referenční činnosti v oblasti ochrany veřejného zdraví, nemocí z povolání, epidemiologii nebo drogovým závislostem. Dále kontrole kvality služeb a zdravotní výchově obyvatelstva. Spadají pod něj i národní referenční laboratoře, například Národní referenční laboratoř pro chřipku, HIV a další nakažlivé nemoci, pravidelně publikuje například výzkum o spotřebě alkoholu a tabáku.

Sosnovcová v pondělí uvedla, že systémová pochybení byla zapříčiněna dlouhodobým podfinancováním ústavu a reorganizačními změnami. Podle Sosnovcové má SZÚ oproti podobným institucím v Evropě minimální počet zaměstnanců, například poloviční proti Nizozemsku či šestinový proti Norsku či Finsku.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?