Ministerstvo zavedlo krizovou linkou kvůli chřipce

10. 1. 2013 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli zvýšenému výskytu chřipky v posledních dnech se ministerstvo rozhodlo zřídit pro ošetřující lékaře konzultační telefonní linku. Specialisté na ní budou radit se závažnými případy.


„Pacientů, kteří jsou hospitalizováni kvůli komplikacím spojeným s průběhem nemoci, přibývá. Musíme být připraveni i na velmi závažný vývoj akutních virových onemocnění, mezi něž může patřit i plicní selhání a s ním související potřeba vysoce specializované léčby. Zajistili jsme proto telefonní kontakt, kde může být ošetřujícím nemocničním lékařům z celé České republiky poskytnuta sedm dní v týdnu 24 hodin denně odborná konzultace pro případ, že by se u jejich pacientů objevily takovéto život ohrožující komplikace,“ vysvětlil náměstek ministra pro zdravotní péči Ferdinand Polák.

Počet hospitalizovaných pacientů pro závažný průběh chřipky opět vzrostl. Koncem minulého týdne bylo v českých a moravských nemocnicích umístěno 49 pacientů s chřipkou. Přibylo také případů s velmi komplikovaným průběhem, sedm pacientů na takové komplikace spojené s chřipkou zemřelo. „Věřím, že tímto okamžitým opatřením snížíme riziko dalších úmrtí,“ dodává Ferdinand Polák.

Jde o extrakorporální membránové oxygenace

Lékaři, kteří budou léčit pacienty ve zvlášť závažném stavu, spojeném s těžkým respiračním onemocněním, budou moci telefonicky konzultovat s lékaři Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, která disponuje vysoce specializovanými odborníky i potřebným technickým zázemím pro převzetí nejtěžších případů. Jde především o klinické souvislosti a indikace extrakorporální membránové oxygenace (ECMO) u respiračních onemocnění chřipkového typu.

Jak zjistila naše redakce, VFN informuje, že: „Nejtěžší formy respiračního selhání probíhají pod obrazem ARDS s oboustrannými plicními infiltráty na skiagramu hrudníku nebo CT, s rychle progredující refrakterní hypoxémií a/nebo hyperkapnií“.

VFN proto v případě akutního průběhu s nutností plicní ventilace nebo dokonce s rozvojem refrakterního plicního selhání s nemožností dosažení odpovídajícího okysličení na ventilátoru doporučuje kontaktovat specializované pracoviště pro ECMO.

Koordinační linka kardiocentra VFN je 800 332 345. Kontakt na koordinátora ECMO týmu ve VFN MUDr. Jana Bělohlávka je 724 371 594.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?