Ministerstvo zdravotnictví navrhuje sloučení dvou sekcí náměstků

22. 12. 2017 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví navrhuje vládě sloučení dvou sekcí odborných náměstků. Chce spojit sekci ekonomiky a přímo řízených organizací se sekcí zdravotního pojištění, vznikla by sekce ekonomiky a zdravotního pojištění.


Vyplývá to z materiálu, který bude v pátek schvalovat vláda. Sekci zdravotního pojištění vede Tom Phillipp, sekci ekonomiky Petr Landa. Ruší se také místa obou náměstků a vzniká jedno místo nové. Podle materiálu je rozdělení agend mezi tyto dvě sekce na překážku zefektivnění výkonu veřejné správy. „Odpadnou tím zbytečné byrokratické a neefektivní mechanismy předávání úkolů mezi sekcemi, mělo by dojít rovněž ke zrychlení kooperace mezi jednotlivými útvary,“ uvádí dokument.

Navrhuje také v nové sekci sloučení odboru evropských fondů a odboru investičního rozvoje, odbor informatiky se přestěhuje ze sekce zdravotního pojištění do sekce zdravotní péče, kterou vede náměstek Roman Prymula. Nově vznikne oddělení bezpečnosti a rizik řízení, které bude přímo podřízeno ministrovi. Počítá se také se zrušením kanceláře náměstka pro ekonomiku a přímo řízené organizace a personální posílení kabinetu ministra.

V současné době má ministerstvo pět odborných náměstků, kromě slučovaných sekcí a sekce zdravotní péče ještě sekci legislativy a práva, kterou vede Radek Policar. Dva dosavadní političtí náměstci, Lenka Teska Arnoštová (ČSSD) a Kamal Farhan (ANO) již resort opustili.

Arnoštová po změně ministra rezignovala, nahradila ji bývala šéfka české kanceláře Světové zdravotnické organizace Alena Štěflová. Farhan se stal poslancem. Jeho místo ministr Adam Vojtěch (za ANO) podle středečního vyjádření v brzké době obsazovat nehodlá. Kromě změn v úřadu bude zvažovat i změny v přímo řízených organizacích jako jsou například fakultní nemocnice. Některé podle něj nemají dobré výsledky.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?