Ministerstvo zdravotnictví představí reformu psychiatrické péče

2. 4. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví dnes představí reformu psychiatrické péče. Chce na ni dát šest miliard korun z evropských fondů. Prvním viditelným krokem bude ještě letos přejmenování psychiatrických léčeben na nemocnice.


Na setkání se bude mluvit o financování, hrozbě rušení velkých psychiatrických léčeben, vlivu krajů na reformu psychiatrie či o tom, zda současný systém vyhovuje uživatelům a jejich rodinám.

Kritici varují před unáhleným rušením velkých ústavů, povede to podle nich k masivnímu bezdomovectví duševně nemocných a jejich kriminalizaci. Zkušenosti z USA i Evropy prý ukazují, že komunitní péče nemá kapacitu se o tyto lidi postarat. Zajištěna není ani následná sociální péče.

Ministerstvo kritiku odmítlo, pacienti na ulici a bez péče nezůstanou. Podobu reformy chce doladit se zástupci ústavní a komunitní péče, pacientů, rodin i pečovatelů, zdravotních pojišťoven i státní správou.
Představou ministerstva je péči decentralizovat, vzdělat personál a změnit financování zdravotně-sociálních služeb. Pak teprve mohou být léčebny postupně uvolňovány.

Psychiatrie v ČR je dlouhodobě podfinancována, za dvě desítky let se nedočkala reformy - ani v organizaci, ani ve financování. Nyní na ni jde 3,5 procenta peněz zdravotnictví, průměr EU je osm procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?