Ministerstvo zdravotnictví sloučí dvě fakultní nemocnice v Brně

25. 1. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví chce sloučit dvě velké fakultní nemocnice v Brně. Od února budou mít stejného ředitele Romana Krause, který dosud vedl Fakultní nemocnici Brno. Ministerstvo nyní připravuje legislativní podklady pro sloučení a spolupracuje i s Masarykovou univerzitou.


Novinářům to ve čtvrtek na setkání s hejtmanem v Brně řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

„Tuto věc nechceme řešit násilně, ale viděli bychom rádi, kdyby se nemocnice sloučily do jedné velké instituce. Legislativu připravujeme a je to ještě daleko,“ řekl Heger. Pacientů by se podle něj sloučení nemělo vůbec dotknout, jde prý spíše o technickou záležitost.

Společné pracoviště v rámci jedné nemocnice bude podle Hegera přínosné i ve vědeckém výzkumu. V areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny se staví Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC) a sloučením by se dostala například všechna špičková kardiologická pracoviště do jedné instituce.

O sloučení obou nemocnic se mezi lékaři začalo spekulovat v prosinci, kdy dosavadní ředitel nemocnice u svaté Anny Petr Koška ohlásil rezignaci. Ministerstvo zdravotnictví tehdy popřelo, že by se jednalo o slučování. Heger však dnes připustil, že se o tom hovoří nejméně rok.

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) byl oficiálně o sloučení informován ve čtvrtek. „Naše fakultní zařízení léčí občany našeho i okolních krajů. Ministr mne o možném slučování informoval dnes. Ten proces se váže na nový zákon o univerzitních nemocnicích, který ještě není schválený a je to proces na řadu měsíců,“ řekl Hašek. Podle něj je nejdůležitější spolupráce ministerstva s akademickou sférou, krajem i obcemi a zachování vysokého standardu nemocnic pro pacienty.

Fakultní nemocnice Brno má traumacentrum, které slouží pacientům z celé jižní Moravy i části Vysočiny a Zlínského kraje. Kromě toho má několik vysoce specializovaných pracovišť. Při nemocnici u svaté Anny se loni v říjnu otevřelo ICRC za zhruba pět miliard korun. Lékaři se v něm specializují na léčbu a výzkum kardiovaskulárních a neurologických chorob, na které lidé umírají nejčastěji.

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně leží v centru, FN Brno je na okraji města. Oba ústavy jsou od sebe vzdálené několik kilometrů. Nemocnice u sv. Anny měla v roce 2011 964 lůžek a asi 3000 zaměstnanců, ve FN Brno bylo letos k dispozici 1925 lůžek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?