Ministerstvo zdravotnictví spoří za energie

27. 10. 2015 10:38
přidejte názor
Autor: Redakce

Ministerstvo zdravotnictví nakoupilo koncem září na Českomoravské komoditní burze Kladno energie na rok 2016. Centralizovaným nákupem pro celý resort se tak podařilo snížit náklady na elektřinu a zemní plyn pro příští rok o téměř 100 milionů korun.




„Odebíráme energie za nejnižší možné ceny na trhu. Stejný efekt z toho mají nejen velké nemocnice, ale i menší zdravotnická zařízení, která by sama neměla šanci takto dobrou cenu soutěží dosáhnout,“ zdůraznil ministr Svatopluk Němeček s tím, že centralizovaný nákup energií na burze přináší maximální efekt při vysoké transparentnosti celého procesu.
Resort zdravotnictví patří svojí roční spotřebou 400 tisíc megawatthodin (MWh) zemního plynu a 270 tisíc MWh elektřiny k největším odběratelům energií. Ministerstvo do společného nákupu soustřeďuje 25 nemocnic, 14 krajských hygienických stanic a desítky ústavů, lázní a dalších zdravotnických zařízení.
„V letošním roce platíme za elektřinu a plyn o 80 milionů korun méně než v roce 2014. V roce 2016 pak bude díky novým cenám, které se meziročně podařilo snížit o dalších 97 milionů korun, rozdíl už téměř 180 milionů korun. Přínosem nákupu na burze jsou také nemalé úspory při samotné administraci veřejné zakázky,“ uvedla náměstkyně MZ pro majetkové a mezinárodní věci Lenka Taie Kolaříková. Podle ředitele odboru hospodářské správy ministerstva Zdeňka Vališe klesnou ceny dodávek pro příští rok v komoditní složce meziročně o 13 až 21 %. Příští rok bude elektřinu ve vysokém napětí resortu dodávat společnost E. ON Energie, v nízkém napětí a u elektřiny bez sdružených služeb dodávky společnost Pražská energetika. Zemní plyn v maloodběru dodá Pražská plynárenská, a. s., ve velkoodběru společnost LAMA Energy, a. s.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?