Ministerstvo zdravotnictví uvolnilo část zásob antivirotik Relenza

15. 1. 2013 7:36
přidejte názor
Autor: Redakce
S ohledem na aktuální vývoj chřipkových onemocnění se MZ rozhodlo využít část státní rezervy k léčbě hospitalizovaných se zvlášť závažným průběhem sezonní chřipky.

„K dnešnímu dni bylo rozhodnutím hlavního hygienika uvolněno 1440 balení léku Relenza, který patří do stejné indikační skupiny antivirotik jako lék Tamiflu,“ vysvětlil včera náměstek pro zdravotní péči Ferdinand Polák.

Objem uvolněných léčivých přípravků označilo MZ jako „první dávku“, pokud epidemie nepoleví, úřad uvolní další část léčiv. K uvolněné rezervě mají přístup všechna lůžková zařízení v ČR. Od minulého pátku (11. 1. 2013) jsou přístupná ve Všeobecné fakultní nemocnici, kde bude jejich spotřeba monitorována.

Tento týden by mělo MZ uvolnit také několik tisíc balení léku Tamiflu. „Obě antivirotika jsou určena právě pro závažné stavy, rozhodně nejsou vhodná pro léčbu běžného chřipkového onemocnění,“ doplnil náměstek Polák.

Antivirotika jsou podávána jen v konkrétních indikovaných případech virových onemocnění a jejich podání může být, podobně jako u jiných léčiv, spojeno i s nežádoucími účinky. „Velmi důležité je v současné situaci i dodržování protiepidemických opatření,“ dodává Polák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?