Ministerstvo zveřejní výsledky testování alkoholu na metanol

28. 2. 2013 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo dnes zveřejní výsledky bezplatného testování tvrdého alkoholu na přítomnost metanolu. Hygienici přijímali vzorky od občanů od 7. do 28. prosince 2012. Z průběžných zpráv z krajů vyplývá, že akce pomohla zachránit mnoho lidských životů. První otrava metanolem byla 3. září, v nemocnici skončilo 101 lidí, čtyři desítky zemřely.


Bezplatné testování na metanol vyhlásil hlavní hygienik Vladimír Valenta v souvislosti s nadcházejícími oslavami konce roku, kdy lidé pijí alkohol víc než jindy. Varoval tehdy obyvatele, aby byli obezřetní u lihovin s obsahem etanolu od 20 procent výše, které byly vyrobeny mezi 1. lednem a 27. listopadem, jsou neoznačené a nebyly zakoupeny v běžné obchodní síti.

O bezplatné testování byl podle ministerstva po celou dobu velký zájem. Za první dva týdny přinesli lidé 5194 vzorků, z třetiny do té doby prověřených bylo 149 závadných, z nich v 61 byl metanol.

Nejvíce závadných vzorků bylo v moravských krajích, většina lidí dostala tento alkohol darem nebo zakoupila v běžné obchodní síti. Objevily se ale také lahve bez kolku nebo takové, před kterými policie varovala.

Zjištění předali hygienici k dalšímu prošetření celníkům a policii, zároveň také sami zahájili řadu správních řízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?