Ministr chápe požadavky ČLK, chystá novelu s valorizací příspěvků

8. 3. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) rozumí požadavkům zdravotníků, které představila Česká lékařská komora (ČLK). Připravuje novelu, která by pravidelně valorizovala příspěvky za státní pojištěnce. Změna by přinesla přibližně tři miliardy ročně, zástupci ministerstva financí ale proti návrhu mají výhrady.


ČLK vyzvala vládu, aby připravila plán na záchranu českého zdravotnictví. Vedle pravidelné valorizace platby za státní pojištěnce by měl obsahovat zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol, zvyšování platů lékařů a ostatních zdravotníků minimálně o deset procent každý rok a sjednocení platových tabulek ve státních i soukromých nemocnicích.

Němeček na odpoledním briefingu ocenil ČLK, že prostřednictvím svého prezidenta Milana Kubka na hrozbu zhoršení úrovně zdravotního systému upozornila. Pokud se něco zásadně nezmění, situace udržitelná nebude, připustil. Dnes je zdravotnictví podle něj velmi efektivní.

Jedním z konkrétních opatření má být pravidelná valorizace, o které dnes jednali úředníci jeho resortu se zástupci ministerstva financí. „Touto valorizací chceme do budoucna zajistit zhruba třímiliardový přísun každý rok do rozpočtu zdravotnictví, aby se mohlo kontinuálně a pravidelně předvídatelně rozvíjet,“ řekl novinářům náměstek pro zdravotní pojištění Tom Philipp.

Pokud by se rozpory s ministerstvem financí nepodařilo odstranit, řešením by bylo připravit do poloviny roku nařízení vlády s jednorázovou valorizací, uvedl Philipp. To by přineslo asi sedm miliard korun.

Podle návrhu novely zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění by měla být zavedena pravidelná automatická valorizace plateb státu od roku 2017. Ministerstvo v návrhu předpokládá, že výše platby státu za děti, důchodce či nezaměstnané by rostla alespoň stejně jako HDP.

Stát odvádí pojistné za 5,95 milionu lidí. Pro letošní rok je vyměřovací základ stanoven na 6444 korun, platba za osobu a kalendářní měsíc činí 870 korun. Po přijetí navržené změny by v roce 2017 měsíční platba státu stoupla na 943 korun, celkem by stát zaplatil 66,2 miliardy, proti letošnímu roku o 3,5 miliardy korun víc. Podle Němečka je ještě v diskusi, zda před zavedením pravidelného mechanismu nenavýšit platby za období, kdy stát poplatky nevalorizoval. Souhrnem by se jednalo o sedm miliard korun. Tedy stejnou částku, kterou v případě neúspěchu novely ve vládě, bude Němeček požadovat formou nařízení vlády.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?