Ministr chce odstavit ředitele VZP

23. 5. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se podle dnešních Lidových novin snaží využít skandálu Davida Ratha (Bezp.) a v tichosti odstranit Pavla Horáka z vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny. Podle listu by ho měl nahradit ministerský náměstek Petr Nosek.


„Dlouho jsme to diskutovali a padlo jeho jméno,“ řekl LN ministr. Termín, kdy nový ředitel pojišťovnu převezme, ale podle deníku neupřesnil.

IZIP má přednost

Šéfa pojišťovny totiž jmenuje a odvolává správní rada a její obměna se naopak odsouvá. Původně ji Heger naplánoval už na duben, harmonogram mu ale narušil rozklad Věcí veřejných a vládní krize. „Teď jsme s panem premiérem dohodli, že nejdřív se bude řešit kauza IZIP a teprve pak správní rada,“ řekl ministr Lidovým novinám.

Podle kuloárních informací se ale těmito prohlášeními Heger jen snaží zažehnat paniku. Čtveřice radních jmenovaných vládou, tedy ministerstvem zdravotnictví, které chce Heger vyměnit, už se prý na posledním zasedání managementu loučila.

„Ministr je asi jen opatrný, personální změny každou společnost ekonomicky rozkývají,“ řekl LN zdroj obeznámený s děním v pojišťovně. „Pan ředitel Horák by měl zůstat ve funkci alespoň dvě správní rady a pak se uvidí,“ dodal.

Smrtící IZIP

Jak LN připomínají, Horákovi zlomil vaz hlavně skandály opředený projekt IZIP (projekt elektronických zdravotních knížek) za dvě miliardy korun. Před časem také vyšlo najevo, že zřejmě nechal do personálií v pojišťovně zasahovat lidi zvenčí, což ukázaly zveřejněné odposlechy bývalého primátora Pavla Béma a vlivného podnikatele Romana Janouška.

Bém se na nich s Janouškem domlouvají, koho dosadí do čela bohaté pražské pobočky VZP a plánují kvůli tomu volat právě Horákovi a šéfovi správní rady Markovi Šnajdrovi (ODS).

Poptávka po odvolání Šnajdra

Odpovědnost současného šéfa VZP za finanční ztráty v souvislosti s projektem IZIP je jen těžko zpochybnitelná. Horákovi je vyčítáno především to, že správní radu neinformoval o převodu akcií společnosti IZIP na švýcarskou firmu s nejasnou vlastnickou strukturou, o které prý jako jeden z mála věděl. Právě tento převod totiž zvýšil riziko možné arbitráže proti České republice.

Člen správní rady Michal Sojka, kterého do rady nominovala ČSSD, však považuje za nepřípustné, aby odpovědnost za IZIP nesl pouze Pavel Horák.

„V roce 2005 byl projekt IZIP zastaven, ale po nástupu Tomáše Julínka na ministerstvo zdravotnictví a Marka Šnajdra do čela správní rady VZP došlo k jeho revitalizaci. Platby za něj se dokonce navýšily,“ naznačil v rozhovoru proZdraví.Euro.cz politickou odpovědnost Marka Šnajdra.

O odvolání Šnajdra z čela správní rady VZP kvůli jeho vazbám na lobbistu Romana Janouška a pochybení spojená s kauzou IZIP se již několikrát pokoušela ČSSD – bezúspěšně.

Podle Michala Sojky je proto nemyslitelné, aby byl Pavel Horák odvolán a Marek Šnajdr zůstával v čele správní rady.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?